Bush kenőpénzzel jótékonykodik

2006.01.04. 19:23

Jótékony célra fordítja George Bush elnök a választási kampányához Jack Abramofftól, az amerikai Republikánus Párt támogatójától befolyt összeget, aki elismerte kenőpénzek fizetését kongresszusi képviselőknek - közölte szerdán a Fehér Ház szóvivője.

Scott McClellan elmondta: a republikánus kongresszusi képviselők lefizetésével vádolt s bűnösségét kedden vádalku keretében elismerő Jack Abramoff által a 2004-es újraválasztásáért küzdő George Bush kampányához nyújtott összeget átutalják egy a szívbetegségek ellen küzdő amerikai szervezetnek.
A szóvivő szerint "több ezer" dollárról van szó, demokrata párti képviselők szerint a kérdéses összeg 100 ezer dollárra rúg.

Mintegy 20 republikánus politikus - a The Wall Street Journal című lap értesülése szerint viszont 60 képviselő és szenátor -, köztük Tom DeLay, a képviselőház republikánus többségű frakciójának egykori elnöke és Bob Ney ohiói kongresszusi képviselő, valamint tanácsadóik készpénzt, ajándékokat és egyéb ellentételezést - pazar vacsorákat, külföldi utazásokat - fogadtak el Abramofftól cserében azért, hogy előnyben részesítették az indiánrezervátumok ügyét, amelynek Abramoff főlobbistája volt. A sziporkázó, jó beszélőkével megáldott megbízott egyébként megbízóit is átverte, a vádak szerint Michael Scanlonnal, DeLay egyik volt tanácsadójával együtt elsikkasztotta ügyfelei pénzét. Scanlon novemberben beismerte bűnösségét.

Abramoff kedden döntött úgy, hogy elmondja a részleteket az ügyészségen és az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI). Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője szerint Abramoff beismerése "nem meglepetés, mert a mostani republikánus kongresszus a történelemben valaha is volt legkorruptabb törvényhozó testület, s (ennek) az amerikaiak fizetik meg az árát".

A 47 éves Abramoffot a vádalku nyomán legfeljebb 9 és féltől 11 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti a 30 év helyett.

Az ügy nyomán heves vita van kibontakozóban Washingtonban a lobbisták befolyásáról.