Több mint másfél millió, különböző országokból érkezett muzulmán vesz részt idén a szokásos évi mekkai zarándoklaton, a haddzson, amelynek szertartásai vasárnap vették kezdetüket - közölték hétfőn hivatalos szaúd-arábiai források.

Több mint másfél millió, 177 különböző nemzethez tartozó hívő muzulmán érkezett az idei mekkai zarándoklatra; ez 1,2 százalékos növekedés a tavalyi részvételhez képest - közölte hétfőn a szaúd-arábiai belügyminiszter-helyettes.

A sivatagi királyság állampolgárai, illetve a Szaúd-Arábiában élő külföldiek is több százezres létszámban vesznek részt a zarándoklaton. A hivatalos becslések szerint a kül- és belföldiek együtt összesen két és fél milliónyian vannak az idei ünnepen.

Vasárnap a zarándokok az ima és áhitat napját tartották a Mekkától öt kilométerre fekvő Mina-völgyben, hétfőn pedig az Irgalom hegyének is nevezett Arafat-hegyen gyűlnek össze, hogy Isten kegyelméért könyörögjenek. Tartózkodásuk a hegyen az utolsó ítéletre való várakozást jelképezi.

A hegyről később visszatérnek a Mina-völgybe, hogy feláldozzanak egy állatot, általában birkát, emlékezve Ábrahám áldozatára, aki Isten parancsára kész volt feláldozni fiát, Izsákot. Ez a szertartás jelzi az al-adha ünnepének kezdetét, amelyet idén kedden kezdenek ünnepelni.

Ezután a zarándokok két további napot töltenek el a Mina-völgyben, ahol végrehajtják a sátán megkövezésének szertartását. Ez a mekkai zarándoklat utolsó rítusa, amely azt jelképezi, hogy a muzulmán hívők elutasítják a rosszat a hagyomány szerint.

Az utóbbi években általában mintegy kétmillió résztvevője volt a hagyományos mekkai zarándoklatnak, amelyre a Korán szerint minden hívő muzulmánnak életében legalább egyszer el kell mennie.

A haddzsot rendszerint kisebb-nagyobb tragédiák kísérik, idén például még az ünnep kezdete előtt, csütörtökön Mekkában összedőlt egy ötemeletes szálloda, 76 zarándok halálát és 62 sérülését okozva. Idén mintegy 60 ezer rendőrt, orvost és mentőst mozgósítottak a haddzs idejére, elkerülendő, hogy valamilyen incidens foltot ejtsen a szent zarándoklaton.