A lényeget kihagyják az EU-csúcson

2006.03.23. 11:01

Visszafogott reformokkal próbálnak javítani az EU helyzetén a tagállamok vezetői csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójukon. A BBC szerint a lényegi átalakításokat alig támogatják a gyengélkedő EU-ban.

Főleg gazdasági ügyek lesznek napirenden a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcstalálkozón, ahol az uniós tagországok vezetői megpróbálnak dűlőre jutni többek között a gazdaságpolitikai reform és a munkavállalás egyes kérdéseiről - írja a BBC. A tanácskozáson két fő problémával kell szembenézniük az EU vezetőinek: az egyik a néhány tagország részéről megnyilvánuló protekcionista gazdaságpolitika, a másik az unió kifulladóban lévő reformja és fejlesztési programja.

A tervek szerint szóba kerül majd a szolgáltatások piacának teljes megnyitása. Várhatóan felmerül az uniós fejlesztési program, melynek célja a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés biztosítása, azonban az elmúlt hetek francia és német tüntetései is jelzik, hogy az EU nem ért el komoly eredményeket ezekben a kérdésekben.

A BBC szerint csak a puhább reformokat engedik majd át az uniós vezetők, így megállapodás születhet az EU energiapolitikájáról, a kisvállalkozások támogatásáról, a kutatás-fejlesztésre fordított összegek növeléséről. Az ennél radikálisabb reformok azonban csak szűk körű támogatottságot élveznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK