Keményvonalas tábornok lehet az új CIA-főnök

2006.05.07. 19:54

Michael V. Hayden tábornok lehet a múlt héten távozott Porter Goss CIA-igazgató utóda. Hayden az amerikai hírszerzési nagyfőnök, John Negroponte bizalmasa.

Hivatásos katonát, Michael V. Hayden négycsillagos tábornokot nevezi ki George Bush amerikai elnök hét végi sajtóértesülések szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) váratlanul lemondott igazgatója, Porter Goss helyébe, aki mindössze 18 hónap után megválik posztjától. Az elnök várhatóan már hétfőn bejelenti döntését a 61 éves tábornok kinevezéséről.

Michael Hayden 1999-2005 között az amerikai hírszerző közösség "elektronikus fülét", a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) vezette. A múlt év óta Hayden a 15 amerikai hírszerző szervezet munkáját összehangoló John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) helyettese és bizalmasa.

Michael V. Hayden tábornok a  pittsburgh-i Duquesne University egyetemen szerzett diplomát. Az 1990-es évek közepén a légierő ezredeseként az  amerikai erők európai parancsnokságán a hírszerzést felügyelte, és azt az álláspontot képviselte, hogy az amerikai politika túlságosan bosnyákpárti és nem értette meg teljesen a szerbek helyzetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK