Ellenségeit hozta helyzetbe az USA Szomáliában

2006.06.12. 21:55

Kiszivárgott hírszerző jelentések szerint évekig tömte dollár százezrekkel az Egyesült Államok a szomáliai hadurak zsebét, hogy azok bebiztosítsák a szélsőségesek ellen, a taktika azonban épp az ellenkező eredményt érte el: egy hete az USA-t az Iszlám ellenségének nyilvánító szervezet foglalta el az ország fővárosát. Bár az amerikai külügy lapít, senki nem nyilatkozik az ügyben, a CIA-nak tulajdonított gyanús ügyeskedést diplomaták elmozdítása és a szomáliai fővárosban felbukkanó bőröndös bőrnyakúak jelzik.

"Egy csomó vastagnyakú, rövidhajú amerikait látni a környéken méretes bőröndökkel" - jellemezte a szomáliai fővárosban, Mogadishuban uralkodó helyzetet a Vöröskereszt egyik névtelenséget kérő munkatársa a Newsweeknek. Ez igencsak meglepő, hiszen Szomáliában 15 éve teljes káosz uralkodik, az ország részeire hullott, melyeket kisebb-nagyobb hatalmú, egymással alkalmi szövetségeket kötő hadurak irányítanak, közbiztonság nem létezik, az amerikai Külügyminisztérium pedig csak annyit jegyez meg Szomália kapcsán: "nem tanácsoljuk, hogy amerikai állampolgárok bármilyen okból Szomáliába utazzanak".

A titokzatos bőrnyakúak és a táskák ügye június elején került az amerikai sajtó érdeklődésének középpontjába, amikor az Islamic Courts Union (ICU) iszlamista szervezet csapatai több hétig tartó harcok után bevették Mogadishut a várost korábban uralmuk alatt tartó haduraktól, ami ezzel 15 év után először egységes irányítás alá került. Sharif Ahmed sejk, az ICU vezetője stabilitást és békét ígért, a véres - főleg civil áldozatokat követelő - ostromot pedig az ország és az Iszlám ellenségei fölött aratott győzelemként értékelte.

A sejk az Egyesült Államokra utalt, kijelentésének pedig furcsa mód egy kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés adott alapot. A dokumentum - és főbb pontjainak nyilvánosságra kerülésében segédkező, névtelenül nyilatkozó amerikai hírszerzők - szerint a titokzatos bőröndös amerikaiak a CIA Kenyában székelő emberei. Feladatuk a feltételezések szerint az, hogy mindenféle komolyabb stratégiai mérlegelés és számítgatás nélkül a terrorizmus elleni harc nevében pénzeljék a Szomáliában kiskirálykodó Iszlám ellenes hadurakat. A pénzért cserébe pedig szélsőséges iszlamisták kézrekerítését várják az amerikai hírszerzők.

A New York Timesnak nyilatkozó hivatalnokok elmondásából az derül ki: a szövetségkötés az elképzelhető legprimitívebb módszerrel zajlik. A kenyai külügyi kirendeltség mellett dolgozó ügynökök teletömik pénzzel a táskákat, repülőre szállnak, leszállnak Mogadishu egyik olyan repülőterén, amelyet a szövetséges vagy meggyőzni kívánt hadúr ellenőriz, megbeszélik a részleteket, majd elköszönnek egymástól.

A CIA és az amerikai kormányzat sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta eddig a lapok információit és feltételezésit, de az elmélet elfogadására még a külföldi diplomaták is hajlanak. "Sem a logikáját, sem a mértékét nem ismerjük az amerikai részvételnek, de az eredményeit világosan látjuk" - jegyezte meg Marika Fahlen, az Afrika szarván szolgálatot teljesítő svéd nagykövet és különleges megbízott.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK