A kirgiz elnök megtiltotta minisztereinek, hogy szabadságot vegyenek ki, büntetésül lustaságuk miatt - írja a BBC. Kurmanbek Bakijev államfő azt mondta, senki nem mehet szabadaságra, amíg az országot érintő kulcskérdésekben nem történik előrelépés. Mióta a tavalyi forradalom az államfői székbe juttatta, Bakijev azért küzd, hogy megfékezze a bűnözést és javítson az ország helyzetén.

"Ideje dolgozni, nem pedig henyélni" - jelentette ki egy kormányülésen Kurmanbek Bakijev. A kirgiz elnök megtiltotta kormánya tagjainak, hogy szabadságra menjenek. A jelentések szerint így fenyegette meg őket: "Ha tudomást szerzek arról, hogy valamelyik miniszter december előtt elmegy vakációra, megteszem a szükséges intézkedéseket." Bakijev fegyelmezetlenséggel vádolta a minisztereket, és közölte, a tilalom addig marad érvényben, amíg a tárcavezetők áttörést nem érnek el olyan témákban, mint a 2007-es költségvetés és az ország fűtési rendszerének felkészítése a télre.

Az államfő azt is kikötötte a minisztereknek, hogy rövidítsék le külföldi utazásaikat és koncentráljanak a hazai ügyekre. A BBC úgy tudja, a térségben általános jelenség, hogy a kormány tisztségviselői többhétnyi szabadságot vesznek ki júliusban és augusztusban, ezzel egész nyárra megbénítva a politikai életet.

Bakijev tavaly márciusban került hatalomra, amikor felkelés űzte el Askar Akajev addigi elnököt. Szakértők azonban azt állítják, irányítása alatt az ország politikai instabilitástól és erőszakos cselekményektől szenved.