Szent háborúra készülő csoport bukott le Marokkóban

2006.08.08. 0:11

Szent háborúra készülő, iszlám hálózatot számolt fel a marokkói titkosszolgálat. A hatóságok több mint 40 személyt letartóztattak, valamint robbanószereket és laboratóriumi felszereléseket foglaltak le.

A marokkói titkosszolgálatok felszámoltak egy iszlám hálózatot, amelynek vezetője dzsihádot, vagyis szent háborút akart indítani az észak-afrikai országban - számolt be a marokkói nemzeti hírügynökség. A korábban ismeretlen Dzsamáat Anszár al-Mahdi (A Mahdi Híveinek Csoportja) 44 tagját letartóztatták, valamint robbanószereket, laboratóriumi felszereléseket és propagandaanyagokat foglaltak le - derül ki egy belügyminisztériumi közleményből.

A csoport vezetője radikális iszlámistákat toborzott, mert azt tervezte, hogy kitanítja őket robbanószerek használatára, fegyvereket vásárol, és az ország északnyugati részéből kiindulva dzsihádot indít. A csoport az ehhez szükséges pénzt bankrablással, pénzszállítmányok elrablásával, valamint egyszerű személyi kölcsönből akarta előteremteni.

A marokkói kormány korábban arról számolt be, hogy egy 2003-as nagyszabású merénylet óta több mint ötven terrorista sejtet számoltak fel, és több mint kétezer gyanúsítottat vettek őrizetbe. 2003-ban Casablancában 45 ember életét oltották ki öngyilkos merénylők. A hatóságok szerint a merényletek hátterében iszlám szélsőségesek állhattak, akik életunt, befolyásolható fiatalokat vettek rá a robbantások elkövetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK