Több ezer éves sziklarajzok is megrongálódtak a Spanyolország északnyugati csücskében tomboló tűzvészekben. A lángok közel tízezer hektárnyi erdőt és bozótot perzseltek fel. A tüzeket több esetben is szándékos gyújtogatás idézte elő.

Felbecsülhetetlen értékű, több ezer éves műalkotások is megrongálódtak az északnyugat- spanyolországi tűzvészekben - amelyek közül többet szándékosan idéztek elő. A lángok megpörkölték, a korom pedig befeketítette azokat a sziklarajzokat és véséseket, amelyeket körülbelül 4000 éve készítettek az északkelet-galíciai Campo Lameiróban, illetve Cotobadéban - jelentette a helyi kormányzat. Azt még nem tudni, hogy a műalkotások helyrehozhatatlan kárt szenvedtek-e.

A kiterjedt erdőségekkel szabdalt térségben számos tűzvész tombolt a héten, komoly pusztítást végezve a vadállományban és az ősi műalkotásokban. Több tüzet szándékos gyújtogatás idézett elő, a rendőrség ebben a hónapban 15 embert vett őrizetbe gyújtogatás miatt. A tűzvészek mértékét jelzi, hogy a tűzoltásba beszálltak a franciák és az olaszok - tűzoltó repülőgépekkel -, valamint a portugálok is - 70 különlegesen kiképzett tűzoltóval. Spanyolország 200 elit hadmérnököt is bevet a lángok ellen.

Pénteken összesen 124 tűzzel küzdöttek a tűzoltók, ezek közül 87 ellenőrizhetetlenül tombolt. Egy város - Ourense - több részéről is ki kellett telepíteni az embereket a közelgő tűz miatt. A lángok közel tízezer hektárnyi erdőt és bozótost perzseltek fel többnyire Vigo kikötőváros és a terület fővárosa, Santiago de Compostela között - jelentette a CNN.