Megsemmisítették az argentin diktátor kegyelmét

2006.09.06. 7:49

Egy argentin bíróság megsemmisítette a Jorge Videla egykori diktátornak adott kegyelmet. A korábban emberrablások és emberölések tucatjaiban bűnösnek talált egykori államfőt egy textilipari vállalkozó 1976-os elrablásának nyomozása ügyében fosztották meg az 1990-ben Carlos Menem elnöktől kapott kegyelemtől.

Alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Jorge Videla volt argentin diktátornak adott elnöki kegyelmet egy argentin bíró kedden egy emberrablási ügyben folytatott vizsgálat keretében. Norberto Oyarbide hétfőn ugyancsak alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Carlos Menem akkori államfő által 1990-ben kihirdetett amnesztiát a Videla diktatúra (1976-1983) két miniszterének, José Alfredo Martínez de Hoz gazdasági és Abano Harguindeguy belügyminiszternek az esetében.

A bíró döntése, amely a legfelsőbb bíróságnál még fellebbezhető, megnyitja az utat a nyomozás újraindítása előtt Federico Gutheim textilipari vállalkozó és Fia, Miguel elrablásának ügyében. A két férfit még 1976-ban rabolták el, és öt hónapig tartották fogságban, hogy rábírják egy, a gazdasági minisztérium érdekeinek megfelelő exportszerződés aláírására.

Az argentin kormány álláspontja szerint a bírói döntéssel jelentős előrelépés történt annak érdekében, hogy leszámoljanak az emberi jogok súlyos megsértéseinek büntetlenségével. Az államfői posztot 1989 és 1999 között betöltő Carlos Menem viszont totális és abszolút tévedésnek minősítette a döntést, kijelentve, hogy 1990-es amnesztiarendeletével "tízévnyi békét" szerzett, "igazságot szolgáltatott mindenkinek" és "megnyugtatta a kedélyeket".

Videlát bűnösnek mondták ki bűncselekmények tucatjaiban, emberrablásokban, eltűnésekben és kínzásokban, amiért 1985-ben életfogytiglani szabadságvesztést szabtak ki rá. Az elnöki amnesztia 1998-ig "segített", akkor ismét őrizetbe vették csecsemők és gyermekek elrablásáért, valamint a Condor-terv fedőnevű hadjáratban való részvételéért. A jelenleg 81 éves volt tábornokot házi őrizetben tartják. A 80 éves Martínez de Hoz szabadlábon védekezhet, míg Harguindeguy házi őrizetben van, a Condor-tervben való felelősségét vizsgáló nyomozás miatt. A katonai junta "piszkos háborújában" közel 13 ezer ellenzékit öltek meg vagy tüntettek el Argentínában, illetve külföldön. Emberi jogi csoportok szerint a halottak és eltűntek száma eléri a 30 ezret is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK