Szudánt ENSZ-erő elfogadására sürgeti az EU

2006.09.15. 20:29

Felszólították pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei Szudánt, hogy fogadja el ENSZ-békefenntartók telepítését a menekültválsággal küzdő Dárfúr körzetébe az Afrikai Unió erőinek helyére.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már augusztusban eldöntötte, hogy az anyagiakban szűkölködő, 7 ezer fős afrikai erőt hosszabb távon 20 ezer főnyi kéksisakossal váltja fel. A szudáni kormány azonban - az afrikai erők kizárólagos illetékességére hivatkozva - nem kívánja jóváhagyni a határozatot, márpedig az feltétel lenne annak életbe lépéséhez.

Az EU-külügyminiszterek brüsszeli ülésükön elfogadott nyilatkozatukban álláspontjának megváltoztatását kérték a kormánytól, annak érdekében, hogy a negyedik éve polgárháborús helyzetben lévő, becslések szerint 2,5 millió menekült problémáival küzdő térségben helyreállhasson a rend. Arra is figyelmeztették az érintetteket, hogy háborús bűnökért tehetők majd felelőssé, ha megszegik a májusban kötött fegyverszüneti egyezséget.

A miniszterek egy másik polgárháborús afrikai válsággóc, Kongó helyzetével is foglalkoztak. Fontosnak tartották, hogy az elnökválasztás második fordulóját követően, október végétől is folytatódjanak a biztonsággal kapcsolatos reformok. Az EU ezzel kapcsolatban azt is felajánlotta, hogy vezető szerepet vállal a rendőrség és a hadsereg reformját segítő nemzetközi erőfeszítések összehangolásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK