Két miniszter távozott a holland kormányból

2006.09.21. 19:04

Benyújtotta lemondását a holland igazságügyi és a lakásépítési miniszter csütörtökön, miután egy 11 halálos áldozattal járó reptéri tűzeset kivizsgálása során egy sor biztonsági hiányosságra derült fény - jelentette a holland sajtó. A tűz az amszterdami Schiphol repülőtér fogdájában ütött ki, és tizenegy kitoloncolás előtt álló illegális bevándorló életét követelte tavaly október 27-én. A gyújtogató sajtóértesülések szerint egy líbiai őrizetes volt, ám az máig nem derült ki, hogy szándékosan vagy véletlenül okozott ekkora tüzet.

Előrehozott választások Hollandiában
A hárompárti kabinet június végén hullott szét, mivel a legkisebb partner, a Demokraták 66 kilépett a koalícióból. A párt előzőleg nem tudta elérni Balkenende Kereszténydemokrata Tömörülésénél és a Rita Verdonk bevándorlási minisztert adó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért pártnál Verdonk lemondását. Ugyanakkor együttkormányozni sem kívánt a miniszter asszonnyal, aki egyebek között érvénytelenítette a nemzetközi tekintélyű emberi jogvédő képviselő, a szomáliai származású Ayaan Hirsi Ali holland állampolgárságát.

A független vizsgálóbizottság - amelyet Beatrix királynő egyik rokona, Pieter van Vollenhoven vezetett - részleges felelőssége állapított meg a holland hatóságok részéről. Leszögezte egyebek között, hogy kevesebb lehetett volna a halálos áldozat, ha az érintett hatóságokhoz hamarabb eljut a tűz híre. A jelentés szerint az igazságügyi tárca felügyelete alá tartozó és a lakásügyi minisztérium felelősségi körében épített fogda nem felelt meg a tűzbiztonsági követelményeknek. Hiányosnak minősítette a testület az érintett alkalmazottak egy részének képzettségét is.

A most nyilvánosságra hozott jelentés leginkább Piet Hein Donner igazságügyi miniszter tárcáját marasztalta el, a fogdaépület tűzbiztonsági szabályainak hiányosságai miatt. Mellette Sybilla Dekker lakásépítési, tervezési és környezetvédelmi miniszter is rendkívüli kabinetülésen jelentette be lemondását.

Az előrehozott választásokhoz közeledő Hollandiában újabb belpolitikai bonyodalmakat okozhat a két miniszter lemondása. Jan Peter Balkenende miniszterelnök kereszténydemokrata vezetésű kormányára - amely a felmérések szerint amúgy sem áll nyerésre - kommentárok szerint szinte bizonyosan negatív hatással lesz az újabb válság.

Ráadásul a napokban egy másik incidens is rossz hírbe hozta a kormányt: a sajtó szerint a környezetvédelmi tárca részben eltitkolta az igazságot egy veszélyeshulladék-szállítmányról, amely egy holland cég által bérelt görög hajón augusztusban Elefántcsontpartra érkezett, és ott több ember halálát okozta. A mérgezést olajfinomítókból származó iszap idézte elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK