Ukrajna cáfolja a radarrendszer eladását Iránnak

2006.09.29. 19:58

Az ukrán védelmi miniszter pénteken cáfolta a Jane's Defense Weekly című brit katonai szaklap értesülését, amely szerint Ukrajna katonai rendeltetésű radarrendszereket adott el Iránnak.

A szaklap információi szerint Ukrajna ismeretlen mennyiségben szállított Kolcsuha osztályú radarrendszereket Iránnak. Anatolij Hricenko ukrán védelmi miniszter szóvivője, Andrij Liszenko útján valótlannak nevezte a Jane's Defense Weekly értesülését. Viktor Juscsenkónak, Ukrajna Nyugat-barát államfőjének az irodája ugyancsak cáfolta a szaklapban megjelenteket, és leszögezte: ilyen ügylet nem volt és nem is lesz.

Az Egyesült Államok 2002-ben az akkori ukrán elnököt, a Moszkvával szövetséges Leonyid Kucsmát azzal vádolta meg, hogy ellenszegülve az ENSZ fegyverembargójának engedélyezte Kalcsuhák Iraknak történő eladását Szaddám Huszein országlása alatt. Kijev akkor is cáfolta az állítást, és miután az amerikai erők 2003 tavaszán megszállták az arab országot, nem találtak Irakban ukrán gyártmányú radarrendszert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK