Még mindig sok az erőszakkal besorolt gyerek katona a Kongói Demokratikus Köztársaságban, pedig már három éve vége a polgárháborúnak, és két éve folyik a kiskorúak társadalmi visszailleszkedését segítő program - figyelmeztetett az Amnesty International. A jogvédők szerint különösen aggasztó, hogy a lányokat el sem akarják engedni a fegyveresek, akiket gyakran szexuális rabszolgaként tartanak fogva. Ráadásul még a korrupt hivatalnokoktól is segítséget kapnak.

A Kongói Demokratikus Köztársaság különböző fegyveres konfliktusaiban részt vevő katonák 40 százaléka még mindig gyerekkorú, két évvel azután is, hogy kormányprogram indult a katonák és gyerek katonák társadalomba való visszaillesztése érdekében - jelentette az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. A jogvédők szerint még legalább 11 ezer gyerek tagja fegyveres csoportoknak - jóllehet az országot sújtó polgárháborúnak három éve vége.

A két éve elindított leszerelési programot ugyanakkor - melynek keretében összesen 150 ezer fegyvereset, köztük 30 ezer gyerek katonát igyekeznek leszerelni, és segíteni visszatérésüket a társadalomba - a politikai akarat hiánya, illetve a korrupció hátráltatja - állítja az Amnesty International. A szervezet szerint csak ez a "leszerelési és visszaintegrálási" program mentheti meg a kiskorúakat attól, hogy újra besorozzák vagy sorsukra hagyják őket.

Külön aggasztó a jogvédők szerint, hogy a fegyveres csoportok által elengedett gyerekeknek alig két százaléka lány, pedig becslések szerint az erőszakosan besorolt kiskorúaknak 40 százalékát ők tették ki. E jelenség mögött a nagyfokú nemtörődömség és a kiskorú lányok szexuális kihasználása rejlik. A fegyveresek parancsnokai és felnőtt korú katonái nem érzik szükségesnek a lányok elengedését, akiket szexuális tulajdonuknak vagy feleségüknek tekintenek. Ehhez ráadásul a kormánytisztviselők is segédkezet nyújtanak, mivel kritika nélkül regisztrálják ezeket a gyerekeket mint "hozzátartozókat", ahelyett, hogy beutalnák őket a normális életbe visszavezető programba.

Hiába engedtek azonban már el számos gyerekkatonát - legyenek azok lányok vagy fiúk - többségük egyáltalán nem kap támogatást ahhoz, hogy visszataláljon a polgári életbe: nem biztosítanak számukra megfelelő oktatást, szakképzési lehetőségeket. Pedig sokukat alig hatévesen soroztak be erőszakkal.