Elegük van az izraelieknek kormányfőjükből

2006.11.15. 8:14

A miniszterelnökből, a védelmi miniszterből és a vezérkari főnökből is elegük van az izraeliek többségének - derül ki egy felmérésből. Az emberek leginkább a libanoni Hezbollah ellen nyáron folytatott háború kudarca miatt neheztelnek rájuk. A többség mind a három vezetőt lemondatná.

Az izraeliek többsége lemondatná a miniszterelnököt, a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt a Hezbollah libanoni síita szervezet ellen nyáron folytatott háború kudarca miatt - egy felmérés szerint.

A kedden bemutatott reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 53 százaléka úgy véli, Ehud Olmert kormányfőnek le kellene mondania az elhibázott hadjárat miatt. Ezzel ellenkező véleményt a megkérdezettek 33 százaléka vallott. Amír Perec védelmi miniszter esetében a válaszadók 59 százaléka gondolta úgy 26 százalék ellenében, hogy távoznia kellene posztjáról. A legrosszabb véleménnyel azonban Dan Haluc vezérkari főnökről vannak: 62 százalék menesztené 21 százalék ellenében.

Haluc tábornok személyét egyre több vita övezi azóta, hogy a libanoni hadjárat után több magas rangú katona is lemondott. Legutóbb vasárnap távozott tisztségéből a libanoni határ térségében állomásozó izraeli erők parancsnoka, mert azzal vádolták meg, hogy nem volt képes megakadályozni két katonája foglyul ejtését, ami miatt a libanoni Hezbollah síita szervezettel a több mint egy hónapig tartó háború kirobbant. Gal Hirsch dandártábornok már a harmadik magas rangú katonai vezető, aki távozott a 34 napos háború idején elkövetett hibákat taglaló nyilvános viták hatására, jóllehet egyikük sem ismerte el, hogy hibázott, és azzal vádolták a vezérkari főnököt, hogy ő kényszerítette lemondásra mindannyiukat.

A közvélemény nyomása alatt az Olmert-kormány úgy döntött szeptember 17-én, hogy öttagú kormányzati vizsgálóbizottságot állít fel annak tisztázására, követett-e el súlyos hibákat a kabinet és a katonai vezetés a libanoni háború levezénylésekor. A háborúban több mint 1200 libanoni halt meg, többségében polgári személy, és 162 izraeli - főként katona - vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK