Az iraki biztonsági erők újabb túszokat szabadítottak ki kedden éjjel, de a felsőoktatási minisztérium Bagdad központi részén álló egyik épületéből elhurcolt személyek számáról továbbra is egymásnak ellentmondó beszámolók érkeznek.

Az al-Irakija állami televízió belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a több tucatnyi túsz többsége visszanyerte szabadságát. Az al-Furat televízió szerint ugyanakkor huszonöt ember sorsa még ismeretlen. Kormányzati források azt állítják, hogy húsz túszt szabadítottak ki, ötvenről viszont nem tudnak semmit. Egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás szerint viszont összesen 25 túszt szabadítottak ki, akik azt mondták, hogy negyven embert hurcoltak el az iraki rohamrendőrség egyenruháját viselő fegyveresek. Az al-Irakija hírei szerint az iraki biztonsági erők szerdán hajnalban is folytatták a kutatást a fogságba ejtett személyek után.

Az emberrablásról szóló hírekben a legkülönbözőbb adatokat közölték a túszok számáról, negyventől 150-ig terjedő skálában. Az első beszámolók szerint legalább száz, de talán százötven férfit is magukkal hurcoltak a tettesek. Egy kormányszóvivő később azt mondta, hogy hetven embert raboltak el.

A részben álarcos fegyveresek, akiknek a rendőrség és szemtanúk szerint is lehettek vagy 80-an, furgonokkal érkeztek, majd behatoltak a felsőoktatási minisztérium tudományos kutatási kapcsolatok igazgatóságának négyemeletes épületébe az iraki főváros vallási szempontból vegyes lakosságú központi, Karrada negyedében. Az emberrablók lezárták az intézethez vezető utakat is a 20 perces rajtaütés idejére.