A londonban megmérgezett Alekszander Litvinyenko egyik moszkvai kapcsolata is polónium 210-re utaló mérgezési tünetekkel került kórházba. Dmitrij Kovtunt kórházba szállították, állapotáról egymásnak ellentmondó hírek kaptak szárnyra.

A Londonban megmérgezett Alekszander Litvinyenko volt kémtársán is polónium nyomait találták meg. Őt is valószínűleg megmérgezték. Dmitrij Kovtun, aki a Litvinyenkó-ügy koronatanújának számít, kórházba szállítása után életveszélyes állapotban van, kómába esett - állítja az Interfax orosz hírügynökség.

Egy orosz ügyvéd a Reuters hírügynökségnek azt állította, hogy beszélt Kovtunnal, és egyáltalán nincs kómában. Az ügyvéd annak az Andrej Lugovojnak, szintén az orosz titkosszolgálat (FSZB) egykori tisztje, a jogi képviselője, akit Litvinyenkó megmérgezésével vádolnak.

Ezzel szemben az Interfax orvosokra hivatkozva azt állítja, hogy a férfi állapota kritikus. Kovtun azután esett kómába, miután brit és orosz nyomozók a Litvinyekó-ügyben kihallgatták. Az orosz főügyészség nem kommentálta a híreket.

Korábba az orosz főügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indít a Nagy-Britanniába emigrált, volt orosz kém megmérgezésének ügyében. Az eljárást azért kezdeményezték, mivel bebizonyosodott, hogy Litvinyenkót radioaktív anyaggal mérgezték meg.

Eljárás indul Dmitrij Kovtun ügyében is, aki Londonban, november 1-én utoljára találkozott volt ügynöktársával, régi barátjával, Alekszander Litvinyenkóval. A brit titkosszolgálat szerint ezen a napon mérgezték meg a volt orosz ügynököt, aki november 23-án elhunyt. Kovtunon is polónium nyomait találták.

Alekszander Litvinyenko november 23-án hunyt el, miután polónium 210 radioaktív izotóppal megmérgezték. Litvinyenko halálos ágyán az orosz elnököt tette felelőssé haláláért.