Nem sikerült többséget szerezniük Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök politikai szövetségeseinek a teheráni helyhatósági választásokon hétfőn ismertetett részeredmények tanúsága szerint.

Az ISNA iráni diákhírügynökség 186 ezer szavazat összesítése alapján ismertetett részeredményeket. A feldolgozott voksok - amelyek  töredékét képezik az iráni fővárosban leadott 2,2 millió szavazatnak - arról tanúskodnak: a konzervatív Ahmadinezsád politikai szövetségesei a helyhatósági választásokon kisebbségbe szorultak, a mérsékelt konzervatívok és a reformer szellemiségű jelöltek megelőzték őket.

Iránban múlt pénteken kettős választást rendeztek: a Szakértők Tanácsának és az önkormányzatok tagjairól szavaztak a választópolgárok. A Szakértők Tanácsa az a 86 főpapból álló testület, amely az ország legfőbb szellemi-vallási vezetőjét kinevezi, tevékenységét ellenőrzi, elvileg akár menesztheti is.

A mostani választás tétje az, hogy a konzervatív blokk megőrzi-e többségét, illetve hogy milyen sikert ér el a mérsékelt és az ultrakonzervatív szárny.A vasárnap ismertetett részeredmények már szintén azt vetítették előre, hogy Ahmadinezsád politikai szövetségesei nem szereznek többséget.