Durrogó cukorkával fojtották a szót az iráni elnökbe

Vágólapra másolva!
Az egyik teheráni egyetemen a hallgatóság nem hagyta, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök elmondja beszédét. A diákok egy kis csoportja kiabált és durrogó cukorkákat dobált az elnöki emelvény felé, majd összeverekedtek a beszédet inkább meghallgatni akaró társaikkal. Az utóbbi napokban több demonstrációt is tartottak az iráni fővárosban a diákok.
Vágólapra másolva!

Kiabálással zavarták meg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök beszédét hétfőn egy teheráni egyetem diákjai, akik még a dísztribünt is megpróbálták megtámadni. A diákok kis csoportja "Halál a diktátorra" kiáltásokkal akadályozta meg az államfőt, hogy elmondja beszédét az Amír Kabír Egyetemen, miközben összetörték az eseményről közvetítő tévékamerákat - jelentette a Fars félhivatalos iráni hírügynökség.

A tucatnyi tiltakozó Mahmúd Ahmadinezsádot ábrázoló képeket égetett el, és durranó cukorkákat dobott az emelvény felé, hogy belefojtsák a szót az elnökbe. A történtek után az egyetemisták többsége elnököt támogató jelszavakat kezdett skandálni, majd verekedés tört ki a két csoport között. Ahmadinezsád szerint a beszédét megzavaró, a szólásszabadság hiányára panaszkodó kis csoport nem hagyta, hogy a többség meghallgassa az ő szavait.

Az iráni Isna diákhírügynökség szerint az egyetemen vasárnap diákok százai tüntettek, elítélve a (reformokat követelő) iszlám diákszövetség elleni megtorló intézkedéseket, valamint azt, hogy "felfüggesztették" a szövetség húsz tagját. Múlt szerdán 2-3 ezer diák tüntetett a teheráni egyetemen a diáknap alkalmából az állami önkény ellen, szabadságot követelve. Az elmúlt két évben ez volt az első alkalom, hogy iráni egyetemeken ilyen tiltakozások történtek.