Odalett az örökség - egy éve fekszik kómában Ariel Saron

Vágólapra másolva!
Egy éve fekszik kómában Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök. Szélütése előtt ledöntötte az izraeli politika egyik legszilárdabban álló tabuját azzal, hogy elrendelte a gázai zsidó telepek felszámolását. Utóda, Ehud Olmert is javarészt az ő népszerűségének köszönhetően tudott választást nyerni, de egy évvel Saron komába zuhanása után úgy tűnik, odalett sokat támadott öröksége: gyengekezű miniszterelnök, botrányok és konzervatívok kezdik ki eredményeit.
Vágólapra másolva!

Egy éve kapott súlyos szélütést Ariel Saron, akkori izraeli kormányfő. Hivatalát helyettese, Ehud Olmert vette át, akinek népszerűsége az utóbbi időben igencsak megcsappant, bár tavasszal még simán nyerte a választásokat a Saron politikáját továbbvivő Kadima élén.

Saron politikájának egyik legvitatottabb, de sok izraeli által is támogatott lépése a gázai zsidó telepek felszámolása volt 2005-ben. A saroni politika azonban veszélybe került az utóbbi időben. Eredményeit Olmert nem tudta megismételni: elhúzódó háborúba bonyolódott Libanonnal, Gázában tavaly nyár óta gyakorlatilag folyamatosan ostromállapot uralkodik, a Kadimában pedig folyamatosak a korrupciós, szexuális zaklatás miatt kirobbant botrányok - írja a Guardian.

A bajokért több elemző Olmertet okolja. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 77 százaléka mondja azt, Olmert nem végzi jól munkáját. A Guardian által idézett szakértők szerint pedig hiányzik belőle az a politikai erő, ami Saront képessé tette arra, hogy végigvigye a tabudöntőnek számító telepfelszámolást.

Saron kritikusai szerint azonban jobb, hogy senki nem viszi tovább a telepfelszámolásokat, mert a telepek kiürítése veszélybe sodorta Izrael létét. Ez megmutatkozott a libanoni háborúban is, állította Saron egy bírálója a Guardiannek. "A háború alatt senki nem volt harcra motivált, mert a vezéreket megfertőzték a nemzetkozi liberális irányzatok, amiknek semmi helye a Közel-Keleten" - mondta.

Saron jelenleg egy Tel Aviv-i kórházban fekszik.