"Sose igyál szerbbel!"

Vágólapra másolva!
"Mindent azonnal akarunk..., nem nézünk a jövőbe" - mondták az [origo]-nak a szerb választások éjszakáján belgrádi fiatalok, akiket nem nagyon foglalkoztatott, ki nyer. Még az sem bánta a nacionalista radikálisok borítékolható győzelmét, aki a másik oldalra szavazott. A szerb fiatalok szerint nincs miért tartani a radikálisoktól, sőt, a jókedvű szerbektől sem. Csak bírni kell az iramot ivásban, és nem árt tudni, hogy a mának élnek.
Vágólapra másolva!

"Bebizonyítottuk, hogy erősek vagyunk" - jelentette ki hétfőn Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) miniszterelnök-jelöltje. Az előzetes eredmények szerint a radikális SRS a szavazatok 28,5 százalékát kapta a vasárnapi szavazáson, amivel várhatóan a legerősebb frakciót adhatja a szerb parlamentben.

Az SRS győzelme ellenére várhatóan nem lesz a kormány tagja. A Koszovó elszakadását visszautasító SRS-sel elvileg csak Slobodan Milosevic szocialistái lennének hajlandók kormányozni, ám ők az előzetes eredmények alapján csak 6 százalékot kapnak, így a két párt nem lesz elég erős a közös kormányzáshoz.

Az SRS úgy nyerte meg a választást - megismételve négy évvel ezelőtti sikerét -, hogy listavezetője, Vojislav Seselj ellen per folyik a hágai nemzetközi bíróságon etnikai tisztogatás miatt. Seselj is Hágában, a bíróság őrizetében tartózkodik. A várakozások szerint az EU felé nyitni kívánó, jelen állás szerint 22 százalékot szerző Demokrata Párt (DS) és Vojislav Kostunica 17 százalékos álló Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) alkothatja majd a kormánykoalíció gerincét.

"Jó emberek a szívük mélyén"

"A radikálisok senkit nem bántanak, csak nem akarják, hogy a hazug demokraták mindenünket eladják Európának" - állította az [origo]-nak a választások éjszakáján Nikola és Ilija, az ultranacionalista SRS szavazói. Teljes ártatlansággal meséltek hol Belgrád fantasztikus éjszakai életéről, hol nemzeti hőseikről: az etnikai tisztogatás vádjával hágai börtönben ülő Seseljről, az évek óta keresett szerb tábornokokról. "Be fogják bizonyítani, hogy ártatlanok, ők ugyanis jó emberek a szívükben" - mondták, majd telefonjukon mutogattak a házfalakra pingált "Seselj szerb hős" feliratokról készült képeket.

Sok belgrádi nem izgatta magát a választási eredmények miatt. Egy kis üzlet eladója, Marko a demokratákra szavazott, de - mint mondta - az se zavarja, ha a radikálisok nyerik a választást. "Itt a barátom, boszniai menekült, ő például radikális, és nagyon jól kijövünk!" - mutatott a mellette álló langaléta benzinkutasra.

"Olyanok vagyunk, mint a kubaiak"

A belgrádi fiatalok jelentős része egyáltalán nem foglalkozott a választási eredményekkel, inkább megszállták a város utcáit. "Sose igyál szerbbel!" - tanácsolta nevetve Svetlana, egy göndörfürtös belgrádi lány. Hogy miért? "Mert a szerb nagyivó, vele biztosan fantasztikusan érzed majd magad, de másnap iszonyatos fejfájássál fogsz kikászálódni az asztal alól."

Barátságos és nyitott emberek, akik igazán tudnak élni - így gondolnak magukra az [origo] által megkérdezett szerbek. "Olyanok vagyunk, mint a kubaiak, akik 10 dollárból egy hónapig is elélnek, és közben élvezik az életet" - mondta Bogdan. "A vajdasági magyarok és a szerbek se gazdagok, de míg a magyarok panaszkodnak, a szerbek pénz nélkül is boldogan élnek" - egészítette ki a belgrádi vár falán üldögélő montenegrói barátnője.

Bogdan szerint ez jellemző a szerbekre a politikában is: a pillanatnak élnek. "Türelmetlenek vagyunk, mindent azonnal akarunk, a mának élünk, és nem nézünk a jövőbe" - jelentette ki. Kérdésünkre, hogy előrelátás nélkül hogyan tudnak vezetőket választani, nevetve annyit felelt: "Hát igen, ez itt a legnagyobb probléma."

Visnovitz Péter - Belgrád
Fotó: Pályi Zsófia