Harciassággal tenné büszkévé népét a japán kormányfő

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálná a békepárti japán alkotmányt Abe Sindzo. A japán kormányfő az 1947-es, a katonaság háborús célból való felállítását tiltó alkotmányon úgy változtatna, hogy országa tengerentúli békefenntartó feladatokra is képes haderőt fejleszthessen ki.
Vágólapra másolva!

A második világháború utáni pacifista hangvételű japán alkotmány felülvizsgálatát kezdeményezi Abe Sindzo. A japán kormányfő az alkotmány elfogadásának 60. évfordulója alkalmából kiadott közleményben egy olyan "új korszakról" beszél, amelyben Japán nagyobb szerepet vállal a globális biztonság megteremtésében. A tavaly megválasztott miniszterelnök programja egyik fő pontjának tekinti a második világháborút követően, az amerikai megszálló hatóságok által 1947-ben fogalmazott alkotmány felülvizsgálatát - írja a BBC.

Az azóta nem változtatott alaptörvény tiltja, hogy Japán katonai erőt alkalmazzon a nemzetközi vitás kérdések megoldására, és tiltja azt is, hogy háborús célokból tartsanak fenn hadsereget. Abe ugyanakkor "Japán háború utáni helyzetélnek merész felülvizsgálatát, és az új Japán alkotmányának részletes megvitatását" szorgalmazza. A kormányfő szerint az új Japán "beleneveli gyermekeibe a büszkeséget". Abe sokkal inkább a japán érdeket érvényesítő külpolitikát vízionál, és olyan hadsereget építene fel, amely képes tengerentúli békefenntartó feladatokat is ellátni.

A hatályos alkotmány pacifista kereteit már korábban is feszegették Japánban. Előbb elérték, hogy önvédelmi haderőt állíthassanak fel, majd Abe Sindzo elődje, Junicsiro Koidzumi kormánya tovább vitte a dolgot azzal, hogy Irakba küldött békefenntartó egységet.

A második világháborús japán katonai terjeszkedés elszenvedői - Kína és Dél-Korea - ugyanakkor ellenzi a lépést. A japán közvélemény is megosztott Abe Sindzo céljaival kapcsolatban, sokak szerint pont a békepárti alkotmány tette lehetővé azt, hogy Japán - kimaradva a háborúkból - a gadasági növekedésre koncentrálhasson.