Castro Washingtont okolja a géprablási kísérletért

Vágólapra másolva!
Az USA-t tartja felelősnek Fidel Castro azért, hogy szökevény kubai katonák megpróbáltak eltéríteni egy repülőgépet a havannai reptéren. A két dezertőr az Egyesült Államokba szeretett volna eljutni.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro kubai elnök szerint az Egyesült Államok a felelős a május 3-i havannai géprablási kísérletért. A legfőbb kubai vezető hétfőn este közzétett nyilatkozatában azzal vádolta Washingtont, hogy az elmúlt fél évszázadban minden Kuba elleni erőszakos cselekményt büntetlenséggel és anyagi haszonnal jutalmaz, és ezzel ösztönzi az ilyen akciókat.

A havannai repülőtéren két dezertáló kubai katona megpróbált elfoglalni egy repülőgépet. Az Egyesült Államokba akartak eljutni, de tűzharc kezdődött, amelyben egy katonatiszt életét vesztette. Hivatalos beszámoló nem készült a történtekről, de Castro hétfői nyilatkozatából az derült ki, hogy maguk a támadók is megsebesültek. A géprablók egy társuk meggyilkolásával szereztek fegyvert az akcióhoz.

Castro szerint az ügy egyenes folytatása annak, hogy az Egyesült Államokban áprilisban szabadlábra helyeztek egy férfit, akit Kuba és Venezuela egy kubai repülőgép ellen 1976-ban elkövetett merénylet kitervelőjének tart. A lábadozó, 80 éves kubai elnöknek ez volt az ötödik sajtónyilatkozata az elmúlt másfél hónapban.