Volt KGB-st vádolnak Litvinyenko megölésével

Vágólapra másolva!
Andrej Lugovoj ellen emelnének vádat a brit hatóságok Alekszander Litvinyenko megölése miatt. Az egykori orosz KGB-st tavaly ősszel mérgezték meg radioaktív anyaggal, és Londonban hunyt el novemberben. Barátai szerint a gyilkosság mögött a Kreml áll. A britek kezdeményezik vádlottjuk kiadatását, ám Moszkva már jelezte, esze ágában sincs kiszolgáltatni brit bíróságnak Lugovojt.
Vágólapra másolva!

Egy volt KGB-ügynököt kellene bíróság elé állítani azzal, hogy meggyilkolta Alekszander Litvinyenkót - közölték a brit hatóságok. A szintén volt KGB-s Litvinyenko, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik heves kritikusa volt, tavaly novemberben halt meg Londonban. A britek szerint haláláért egyik régi kollégája, Andrej Lugovoj a felelős. Margaret Beckett brit külügyminiszter közölte, teljes együttműködést vár el az oroszoktól az ügyben.

A briteknél 2000-ben politikai menedékjogot kapó Litvinyenkót erősen sugárzó polónium-210-zel mérgezték meg. Ken Macdonald, a királyi ügyészi szolgálat vezetője szerint a bizonyítékok, amelyekkel a rendőrség szolgált "elégségesek ahhoz, hogy megvádoljuk Andrej Lugovojt Litvinyenko szándékos megmérgezésével". Az ügyész közölte, kollégáit Lugovoj mielőbbi kiadatásának kezdeményezésére utasította, hogy egy londoni bíróságon feleljen "ezért a különlegesen súlyos bűntettért".

A nemzetközi nyomozás keretében a brit rendőrök visszakövették a sugárzó anyag útját Európán át. A nyomok Moszkvába vezettek.

Litvinyenko barátai - többek között a Londonban élő orosz mágnás, Borisz Berezovszkij - azt állítják, hogy a gyilkosság mögött maga a Kreml áll. Az ügy miatt feszültté vált a két ország viszonya, ez várhatóan nem enyhül a vádemelés bejelentése után sem. A külügyminisztérium már felkereste a londoni orosz nagykövetet, hogy együttműködésre bírják Moszkvát, ám úgy tűnik, hiába.

Az oroszok máris jelezték ugyanis, hogy eszük ágában sincs kiadni Lugovojt. Egy moszkvai ügyészségi illetékes közölte, az Oroszországi Föderáció alkotmánya szerint orosz állampolgár nem adható ki más államnak a felette való bíráskodás céljából, márpedig Lugovoj orosz állampolgár, aki az utóbbi időben állandóan Oroszországban élt, ahol csak az orosz rendfenntartó szervek folytathatnak nyomozást. A főügyészség igen rövid időn belül hivatalos állásfoglalást tesz közzé.