Boszniában megszökött egy szerb háborús bűnös

Vágólapra másolva!
Megszökött a börtönből pénteken Boszniában egy szerb elítélt, akit még tavaly novemberben háborús bűnök elkövetésének a vádjával 16 év szabadságvesztéssel sújtottak, majd áprilisban a fellebbviteli tárgyaláson büntetését 20 évre szigorították.
Vágólapra másolva!

Radovan Stankovic, a boszniai szerb hadsereg volt katonája a vád szerint az 1992-95-ös délszláv polgárháborúban ártatlan civileket ölt meg, muzulmán nőket erőszakolt meg, kínzott meg és tartott rabszolgaságban a Szarajevótól 50 kilométerre délkeletre lévő Foca közelében működött fogolytábor irányítójaként.

A NATO-erők 2002-ben fogták el és átadták a hágai nemzetközi törvényszéknek, amely azonban túlterheltség miatt 2005 szeptemberében Stankovic ügyét a boszniai igazságszolgáltatásra bízta. Ő volt az első vádlott, akinek a dossziéját átadták a boszniai hatóságoknak.

A 38 éves Stankovic Foca városi börtönében kezdte meg büntetésének letöltését, s innen oldott kereket, amikor éppen fogorvoshoz vitték. A börtön előtt az őrök gyűrűjéből kitörve nekiiramodott, majd egy reá várakozó Volkswagen Golf autóba ugorva elszáguldott.

Foca Bosznia szerb részében, a boszniai Szerb Köztársaságban van.