Ukrajnában megegyeztek az előrehozott választásokról

Vágólapra másolva!
Megegyezett Juscsenko ukrán elnök és politikai ellenfele, Viktor Janukovics kormányfő abban, hogy ősszel előrehozott választásokat rendeznek Ukrajnában. Arról is megállapodtak, hogy nem vonják bele a fegyveres erőket a belpolitikai konfliktusba.
Vágólapra másolva!

Megegyezés született Viktor Juscsenko ukrán elnök vasárnap hajnali bejelentése szerint közte és politikai ellenfele, Viktor Janukovics kormányfő között arról, hogy szeptember 30-án előrehozott választásokat rendeznek Ukrajnában. A megállapodás, amelyet közel hétórás tárgyalás után jelentett be a két fél közösen, jelentős lépés az ukrajnai politikai válság megoldása felé. A maratoni megbeszélésen részt vett Alekszander Moroz parlamenti elnök is. "Véget ért a politikai válság Ukrajnában. Kompromisszumos megoldást találtunk" - mondta az elnök újságírók előtt Janukoviccsal az oldalán. A felek megállapodtak abban, hogy nem vonják bele a fegyveres erőket a belpolitikai konfliktusba.

Két napja a főügyész elmozdítása kapcsán összeverekedtek egymással a Juscsenkóhoz hű belügyi erők tagjai a Janukovics szövetségese, Vaszil Cusko belügyminiszter alá tartozó különleges egységek emberei. Szombaton vidékről Kijevbe irányítottak az elnökhöz hű parancsnokok irányítása alatt álló több ezer ukrán belügyi katonát, de az alakulatok nem érkeztek meg a fővárosba, mert még az oda vezető utakon föltartóztatták őket a kormányfőhöz hű rendőri erők. A Juscsenko elnök által április elején rendelettel feloszlatott parlament május 29-én és 30-án rendkívüli ülést tart, hogy elfogadja a választások megtartásához szükséges jogszabályokat.