Újabb H7N2-esetek Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Újabb madárinfluenzás fertőzést mutattak ki Nagy-Britanniában háziszárnyasokban - közölte csütörtök este a brit szaktárca. Legutóbb májusban, Wales északi részén mutatták ki a madárinfluenza ugyanezen törzsét.
Vágólapra másolva!

A környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) szerint ezúttal az északnyugat-angliai Liverpooltól nem messze, egy kisebb - nem kereskedelmi célból fenntartott - baromfitelepen észlelték a kór kevéssé veszélyes H7N2 altípusát.

A fertőzött baromfit ugyanazon a piacon vásárolták, amellyel a múlt hónapban, Wales északi részén kimutatott H7N2-esetek is kapcsolatba hozhatók. A májusi walesi baromfijárvány során az érintett telepen dolgozók közül is többen megfertőződtek, de a madárinfluenza-vírusnak ez az altípusa csak enyhe lefolyású emberi megbetegedéseket okoz.

A baromfitelep teljes állományát leölték, és egy kilométeres körzetben korlátozó intézkedéseket vezettek be.

Az idén már harmadszor mutatták ki Nagy-Britanniában a madárinfluenza jelenlétét háziszárnyasokban, de az első volt messze a legsúlyosabb eset. Februárban a legnagyobb brit baromfitermék-forgalmazó cég, a jelentős magyarországi érdekeltséggel is bíró Bernard Matthews kelet-angliai pulykatelepén több ezer szárnyas hullott el a vírus legveszélyesebb altípusa, a H5N1 által okozott járványban; ezután a farmon nevelt összes, 159 ezer pulykát leölték. A H5N1 súlyos, nem egyszer halálos végű emberi fertőzéseket is okozott már, főleg Délkelet-Ázsiában.