EU-csúcs: egyelőre nincs egyezség

Vágólapra másolva!
Lengyelország elfogadhatatlannak tartja azokat a kompromisszumos javaslatokat, amelyeket az Európai Unió német elnöksége tett neki a brüsszeli EU-csúcson - közölte  pénteken Varsóban lengyel miniszterelnök egyik tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Miután egy "jól értesült" európai diplomata azt állította, hogy Angela Merkel német kancellár és Lech Kaczynski lengyel elnök előzetes kompromisszumra jutott ebben az ügyben, a lengyelek közölték: egyelőre nincs megállapodás, s éppen ők azok, akik az esti órákban új, "az utolsó esélyt" megtestesítő javaslatot fognak előterjeszteni a német és a francia vezetőknek.

Az eltérő nyilatkozatok több szakértő szerint nyilvánvalóan a tárgyalási taktika részei. A Lengyelországot győzködő nyugati hatalmak azt akarják láttatni, hogy közel a megállapodás, s ezzel gyakorolnak nyomást Varsóra, hogy engedjen végre. A lengyelek pedig kéretik magukat, remélve, hogy még többet tudnak elérni.

A kiszivárgott hírek szerint a lengyeleknek átadott legutolsó német kompromisszumos javaslat különböző kompenzációkat adna Varsónak, ha elfogadja a "kettős többségre" épülő szavazási rendszert. Így ez utóbbi módszer (tehát az, hogy a minősített többséggel meghozható döntéseknél akkor lehet elfogadottnak tekinteni egy indítványt, ha azt a tagállamok legalább 55 százaléka támogatja, s azok összlakossága eléri az EU teljes lakosságának 65 százalékát) csak 2014-ben lépne életbe, nem pedig 2009-ben, mint a most tárgyalt szerződés többi része. (A lengyelek eredetileg 2020-ról beszéltek.) A döntések blokkolásához szükséges kisebbség 4 helyett 5 ország lenne, de felkínálnák azt a lehetőséget is, hogy ha egy kisebb országcsoport nem éri el a blokkoláshoz szükséges szavazatarányt, korlátozott időre így is megállíthatja a döntéshozatalt, újabb tárgyalásokat kérve. Az EU állítólag arra is kész lenne, hogy hatékonyt együttműködést ígérjen a jelentős részben orosz gáz- és olajszállításoktól függő Varsónak az energiabiztonság garantálásában.

Eközben Tony Blair brit kormányfő azt állította, hogy ők a maguk részéről haladást értek el az Európai Unió csúcsértekezletén saját követeléseiket illetően. Több, brit szemszögből nézve lényeges pontban sikerült előrelépni - mondta Blair újságíróknak a brüsszeli EU-csúcs egyik szünetében. Elismerte viszont, hogy a brit delegáció kénytelen volt engedni a franciáknak az Európai Unión belüli szabad és torzításmentes verseny kérdésében. Ezt viszont azzal magyarázta, hogy ha ők feltételeket támasztanak, akkor nekik is engedniük kell bizonyos ügyekben. Leszögezte: az, hogy e kitételt törlik a jövendő szerződésben az EU céljai közül, nem változtat az unió belső piaci szabályain, illetve az uniós versenypolitika jogi alapján.