Tiltólistára kerül a brit hús az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió hétfőn betiltja a brit élőállat, hús és tej importját. A száj- és körömfájás betegség Londontól ötven kilométerre ütötte fel a fejét egy szarvasmarhafarmon.
Vágólapra másolva!

Az egyik dél-angliai farmon talált száj- és körömfájás vírus azonos azzal a vírustörzzsel, amelyet egy szomszédos kutatólaboratóriumban használnak - közölte szombat este a brit a környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA).

Az élőállatokra veszélyes, rendkívül fertőző betegség tényét péntek este erősítették meg a Surrey grófság Normandy falujában, Londontól mintegy 50 kilométerre délnyugatra lévő szarvasmarhafarmon. A Pirbrightban működő laboratórium, amely a múlt hónapban védőoltás előállítására használta ugyanezt a vírustörzset, a fertőzött farmtól hat kilométerre található.

A jelenleg a DEFRA rendelkezésére álló adatok szerint a 01 BFS67 vírustörzsről van szó, amelyet az 1967-es nagy-britanniai száj- és körömfájás járvány idején izoláltak.

"A brit hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a dél-angliai farmon kitört száj- és körömfájásjárvány megfékezése érdekében" - jelentette ki szombaton Gordon Brown brit miniszterelnök. A brit mezőgazdasági minisztérium szóvivője közölte, hogy Nagy-Britannia máris felfüggesztette az élőállat, hús- és tejtermékek exportjára érvényben levő valamennyi engedélyt.

Nagy-Britanniában legutóbb 2001-ben ütötte fel a fejét a száj- és körömfájás, amelynek következtében 7 millió állatot kényszerültek levágni. Az akkori kormányt éles bírálat érte, amiért nem volt képes elég gyorsan megfékezni a fertőző betegség terjedését. Az Európai Unió hétfőn betiltja a brit élőállat, hús és tej importját közölte - szombaton Philip Tod, az Európai Bizottság szóvivője.