Hat áldozatot követelt a Dean hurrikán

Vágólapra másolva!
A legnagyobb erősséget is elérheti az a Dean névre keresztelt forgószél, amely a Karib-tenger térségében eddig hat halálos áldozatot követelt. A hurrikán elérte Jamaicát, pár nap múlva pedig Mexikóra csaphat le.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint vasárnap délután elérte Jamaica partjait a Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikán. A vihar az ország délkeleti részére csapott le, 230 kilométeres óránkénti szélsebességgel. A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint azonban Jamaikán csak néhány száz lakos húzódott biztonságos helyre, és sok turista is figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést és nem hagyta e a szigetet.

A hurrikán egyenletesen, óránként 30 kilométeres sebességgel mozog észek-északnyugat irányba, központja az előrejelzések szerint nagyon közel halad el Jamaica mellett. A meteorológusok szerint a szél sebessége meghaladhatja az óránkénti 300 kilométert is.

A Dean eddig hat halálos áldozatot követelt. A forgószél eddig Franciaország két tengeren túli megyéjében, Martinique és Guadeloupe szigetén, illetve a velük szomszédos Saint Lucia szigeten pusztított. A viharos erejű szél lesodorta a tetőt a házakról, földcsuszamlásokat és áramkimaradást okozott, és hatalmas banán- és cukornádültetvényeket tarolt le. Dominika és Haiti déli partvidékét csak súrolta a vihar.

Az amerikai hurrikánelőrejelző központ szerint a Dean hamarosan elérheti a legmagasabb, ötös fokozatot. A hurrikán Jamaica után a Kajmán-szigetek érintésével a mexikói Yucatán-félszigetre sújthat le. A félszigeten - amelynek északkeleti részén fekszik Cancún, az egyik legnépszerűbb mexikói tengerparti üdülőhely - a hatóságok szombaton megkezdték a szállodák kiürítését. A mexikói kormány fölszólította a légitársaságokat, hogy a hétvégétől ne indítsanak járatokat a térségbe.