Elérte Mexikót a Dean hurrikán

Vágólapra másolva!
325 kilométer per órás széllökésekkel ért partot Mexikóban a Dean hurrikán. A tomboló vihar már hétfőn a legerősebb hurrikánok egyikévé erősödött, 1935 óta csak három ilyenre volt példa.  A viharnak eddig 12 halálos áldozata volt.
Vágólapra másolva!

Elérte kedden Mexikót a Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikán. Mint a szolgálat egyik illetékese elmondta, a vihar szeme Quintana Roo államban ért partot óránként 230 kilométer sebességű széllel és 325 kilométeres széllökésekkel.

A hurrikán óránként 32 kilométer per órás sebességgel halad nyugat felé a Yucatán-félszigeten keresztül. A Dean már hétfőn elérte a Saffir-Simpson skálán mérhető legmagasabb, rendkívül ritka, 5-ös fokozatot. Az Egyesült Államokban ilyen erőset 1935 óta mindössze háromszor mértek. A viharnak eddig 12 halálos áldozata volt a karibi térségben.

A mexikói tengerparti üdülőhelyekről máris több ezer turista menekült el. A pusztító szelek a népszerű Cancúnt is fenyegetik, bár az előjelzések szerint a város elkerüli a hurrikán közvetlen csapását. Felipe Calderón mexikói elnök bejelentette, hogy lerövidíti kanadai útját, amelynek során George Bush amerikai elnökkel és Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel találkozik, és személyesen utazik a hurrikán által veszélyeztetett területekre.