A Külügyminisztérium bekérette a szlovák nagykövetet

Vágólapra másolva!
A Benes-dekrétumok múlt heti megerősítése miatt a Külügyminisztériumba kérették hétfőn a szlovák nagykövetet. A Külügy szerint a dekrétumok megerősítése ellentétes az emberi jogokkal. A nagykövet szerint viszont a szlovák határozat elítéli a kollektív bűnösség elvét.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztériumba kérették hétfőn Szlovákia magyarországi nagykövetét a Benes-dekrétumok megerősítése miatt - közölte az MTI-vel Horváthné Fekszi Márta, a tárca államtitkára. Juraj Migas nagykövetettel a Külügyminisztérium azt közölte, hogy a határozat ellentétes a két ország között zajló együttműködéssel, de ellentétben áll az egyetemes emberi jogokkal, értékekkel is.

A szlovák parlament csütörtökön - a radikális Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványára - határozatban szentesítette a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. A dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették és kényszermunkára hurcolták el őket. A szlovák parlament döntése ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és az Országgyűlés elnöke is tiltakozott.

Az államtitkár azt mondta: már pénteken bekérette volna a szlovák nagykövetet, de a múlt hét végi V4-es államfői találkozó miatt a diplomata csak hétfőn ért rá. A Külügyminisztérium emlékeztette a nagykövetet, az Európai Parlament (EP) már 1993-ban határozatot hozott a Benes-dekrétumok ügyében, amely azt tartalmazta, hogy a határozat kerüljön ki a szlovák jogrendből. Az EP egy 2002-es tanácsadói véleménye szintén ellentétesnek minősítette a dekrétumokat az emberi jogokkal és a demokráciával.

A szlovák nagykövet, Juraj Migas meglepődött azon, hogy a szlovák parlamenti határozat ekkora visszhangot váltott ki Magyarországon. A nagykövet - a szlovák külügyminisztérium közleménye szerint - a találkozón azt mondta, hogy a határozat elítéli a kollektív bűnösség elvét, és megerősíti a II. világháború utáni szlovákiai rendezés érinthetetlenségét. Juraj Migas arról biztosította a magyar felet, hogy Szlovákia természetesen a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt.