A külügyminiszter esélyt lát Koszovó ügyében

Vágólapra másolva!
A csütörtöki New York-i EU-Oroszország külügyminiszteri munkaebéden olyan benyomást szerzett Göncz Kinga, a magyar diplomácia vezetője, hogy Koszovó ügyében reménykeltő egyeztetések folynak, amelyek kompromisszumos megoldáshoz vezethetnek.
Vágólapra másolva!

A külügyminiszter szerint bizalomra ad okot az, hogy a találkozó résztvevői szinte kizárták annak a lehetőségét, hogy ne lehessen megegyezni.

Amikor felmerült az a kérdés, hogy mi lesz, ha mégsem születik tárgyalásos megoldás, "erre egyértelműen az volt a válasz, hogy mindenkinek arra kell koncentrálni, hogy legyen.

Göncz Kinga úgy fogalmazott: elképzelhetőnek látja, hogy a függetlenség vagy autonómia egymást látszólag kizáró nézőpontjai között kompromisszum alakuljon ki. A cél az, hogy a felek bizalomépítő módon feltárják "a pozíciók mögötti mozgástereket".

A külügyminiszter azt mondta, egyelőre nem tudni, miféle kompromisszum körvonalazódhat, tekintve, hogy csak pénteken találkoznak egymással New Yorkban a szerb és a koszovói albán tárgyalóküldöttek.

Csütörtökön is elhangzott az, hogy az oroszok nem kívánnak "a szerbeknél is szerbebbek" lenni, vagyis számukra elfogadható az a megoldás, amely a szerbeknek megfelelő.

Korábban Boris Tadic szerb elnök azt hangsúlyozta, hogy Szerbia csak egy ENSZ BT határozatot fogad el Koszovó jövőjéről, és a volt autonóm tartományt továbbra is Szerbia részének tekinti.