Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A pásztorélet eltűnésére figyelmeztettek a madridi birkák

Vágólapra másolva!
Birkákkal tüntettek hagyományos legeltető életformájuk fennmaradásáért a spanyol pásztorok. A demonstrációra világszerte 40 országból érkeztek nomád állattartók, akik az ingatlenfejlesztések és a turizmus által veszélyeztetett életformájuk és megélhetésük megóvása érdekében tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

Autók helyett birkák özönlöttek vasárnap a spanyol főváros utcáin. A spanyol pásztorok demonstrációjukon a hagyományos legeltetési utak megőrzése érdekében tiltakoztak. Körülbelül ezer birkát és más háziállatot hajtottak végig Madridon - írja a The Guardian.

Spanyolországban több ezer kilométernyi olyan a téli és nyári legelőket összekötő útvonal van, amelyeket elvileg törvény véd. Ezek közül néhány a spanyol fővároson is keresztül húzódik. Ezek a területek azonban egyre inkább hasonló sorsa jutnak, mint az ingatlanspekulációknak kitett tengerparti vidékek. A spanyol környezetvédelmi tárca szerint az ország lassan sivataggá válik a túllegeltetés, a modern mezőgazdasági technológiák alkalmazása és az ingatlanfejlesztés miatt.

Az eseményen azonban nem csak spanyolok vettek részt, hanem több mint 40 más országból - többek között Mongóliából, Kínából, Kenyából, Maliból - is érkeztek pásztorok és földművesek. Mindannyian egy fő problémára igyekeztek felhívni a figyelmet: földjeik és megélhetésük olyan kormányok és fejlesztők kezében van, amelyek mindenáron modernizálni akarnak. Az egyre nagyobb számú letelepedett lakosság és a kevesebb pásztor miatt a földterületek elsivatagosodnak és apadni kezd az élelmiszer-utánpótlás - állítják. A dél-mongóliai Batu Eerdun is a nomádok nehéz helyzetére akarja felhívni a figyelmet. "A kínai kormány elveszi a földünket... elveszítjük hagyományos legeltető életmódunkat."

Kenyai pásztorok szerint miközben a kormány a róluk készített képekkel reklámozza az országot a külföldi turisták körében, a földhöz való jogukat mindinkább kikezdik. A tanzániai Anna Muhale szerint is a kormány idegenforgalmi politikája nyomán veszítik el legelőterületeiket, amelyeket évszázadokon keresztül használtak. Helyükön szafaritúrákra alkalmas nemzeti parkokat létesítenek. "Többre értékelik az állatokat, mint az emberi lényeket" - idézte a Guardian.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről