Újra a forradalmárok kezébe kerülhet Ukrajna

Vágólapra másolva!
Az első exit-poll eredmények szerint Viktor Janukovics pártja áll győzelemre az ukrajnai előrehozott parlamenti választásokon, ám a narancsos forradalom erői együttesen többen lesznek. Kérdés, összeállnak-e koalícióra. A második helyen végzett Julija Tyimosenko már leendő kormányfőkét alkudozna, de az oroszbarát kormányfő pártja is nyitott minden koalíciós megoldásra.
Vágólapra másolva!

A Viktor Janukovics kormányfő vezette oroszbarát Régiók Pártja (RP) szerezte a legtöbb szavazatot az előrehozott ukrán parlamenti választásokon az exit-poll adatok szerint. Az előrejelzés szerint ismét ötpárti lehet az ukrán parlament.

A diplomáciai forrásokhoz eljutott egyik exit-poll szerint az RP a voksok 34, míg Julija Timosenko tömbje a 31 százalékát szerezte meg. A Viktor Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) 14 százalékot tudhat magáénak, míg a jelenlegi koalícióban részt vevő kommunista párt ötöt. Épphogy elérte a parlamentbe jutás küszöbét a volt házelnök, Volodimir Litvin blokkja is. Bár a másik két exit-poll felmérés más-más százalékokat állapított meg, mindhárom a ezt az öt pártot mutatja bejutónak.

Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök vasárnap közölte, az általa vezetett Régiók Pártját (PR) tartja az előrehozott választások győztesének, és jogot formál a koalíciós tárgyalások megkezdésére. Előzőleg a tömbjével második helyen végzett Julija Timosenko, már mint a kormányfői posztra biztosan esélyes politikus nyilatkozott arról, hogy hétfőn tárgyalni akar a leendő ukrán kormánykoalícióról Viktor Juscsenko elnökkel. Janukovics pártájának frakcióvezetője szerint, mindenkinek felajánlják a koalíciós lehetőséget.

Az előrejelzések szerint 1-7 fős mandátumtöbbségre tehetnek szert a parlamentben a narancsszínű erők pártjai (Julija Timosenko Tömbje és a Viktor Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem) - közölte a Korrespondent.ua ukrán internetes honlap.

A szavazás érvényes lesz, ugyanis elérte az ehhez szükséges ötven százalékot a részvétel. Az országos választási bizottság szerint este nyolc órára (közép-európai idő szerint este hétre) 57 százalék körül alakult a részvétel. Az urnákat este tízkor zárták.

A szavazás minden megfigyelő szerint csalások nélkül zajlott, bár sokan nem voksolhattak, mivel nevük nem szerepelt a hiányos választói névjegyzékekben. A részvétel valószínűleg Kárpátalján lesz a legalacsonyabb. A megye magyarok lakta településein megfigyelést végző magyar parlamenti képviselők - Kárpáti Tibor (MSZP) és Gruber Attila (Fidesz), a külügyi bizottsági tagjai - szerint a szavazás itt is problémamentesen zajlott.

Aa szavazás tétje, hogy sikerül-e kiutat találni a politikailag szinte kettészakadt szakadt volt szovjet köztársaság hosszú hónapok óta tartó hatalmi válságából. A legutóbbi felmérések a Moszkva-barát Viktor Janukovics miniszterelnök pártjának győzelmét valószínűsítették, de az utóbbi napokban a narancsos forradalom erői - Viktor Juscsenko elnök és Julija Timosenko pártjai - behozni látszanak hátrányukat.