Terrorcselekményt hiúsítottak meg Birminghamben

Vágólapra másolva!
Már kilencre nőtt az őrizetbe vettek száma Birminghamben. A brit rendőrség és az MI5 titkosszolgálat hajnali rajtaütése állítólag terrorcselekményt hiúsított meg.
Vágólapra másolva!

A jelentős rendőrségi akciónak nevezett művelet, a brit sajtóértesülések szerint konkrét terrorcselekményt hiúsított meg, amely nem tömeges áldozatokat követelt volna, hanem "újfajta terrorizmust honosított volna meg Nagy-Britanniában".

A BBC, biztonsági forrásaira hivatkozva azt mondja, hogy egy a brit fegyveres erőkben szolgáló tiszt elrablását készítették elő. A brit Védelmi Minisztérium nem erősítette meg, de nem is tagadta az információ hitelességét.

A kilencedik gyanúsítottat délután, egy város közeli autópályán fogták el. Az első nyolc gyanúsítottat, közép-európai idő szerint hajnali 5 órakora vette őrizetbe a közép-angliai rendőrség, fél évig tartó nyomozást és hírszerzést követően. Legkevesebb négy címen hajtottak végre rajtütést és házkutatást. Az őrizetbe vettek kilétéről részleteket egyelőre nem tudni.

A rendőrség szerint a hajnali művelet "nem jelentett veszélyt" a környék lakóira, az állítólagos terrorcselekményt viszont az Egyesült Királyság területén akarták végrehajtani. Mint a Reuters hírügynökség megjegyzi, Birmingham Nagy-Britannia második legnagyobb városa, etnikai szempontból az egyik legösszetettebb; jelentős muzulmán közösség lakóhelye.

A brit titkosszolgálatok már többször figyelmeztettek: "nagyon valószínű", hogy terrortámadást hajtanak végre Nagy-Britanniában. A terrorveszély-jelzés jelenleg a második legmagasabb fokozaton van. Tavaly az MI5 azt mondta, hogy 30 terrortámadás tervéről tudnak, és 1600 embert figyelnek meg terrorizmussal kapcsolatban.