Narancsos többség várható Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai "narancsszínű forradalom" Nyugat-barátnak tartott utódpártjai elegendő képviselői mandátumot szereztek ahhoz, hogy csekély többségük legyen a törvényhozásban és leválthassák Viktor Janukovics eddigi miniszterelnök koalíciós kormányát - derül ki az előrehozott választások öt nap után közzétett immár teljes előzetes eredményéből.
Vágólapra másolva!

A központi választási bizottság adatai szerint a választásokon leginkább megerősödött Julija Timosenko Tömbje a voksok 30,71 százalékát gyűjtötte be, míg a Viktor Juscsenko elnököt támogató, szintén a "narancsos erőkhöz" sorolt Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörülést a szavazók 14,15 százaléka támogatta.

Így a két pártnak együtt összesen 228 mandátumos, csekély többsége lehet a 450 tagú legfelsőbb tanácsban, annak ellenére, hogy a legtöbb szavazatot - 34,37 százalékot a Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártja szerezte meg.

Bár Timosenko és Juscsenko két nappal a múlt vasárnapi szavazás előtt megállapodtak, hogy pártjaik csakis egymással lépnek koalícióra, kormányalakításuk bizonytalanná vált, miután az államfő szerdán nagykoalíció alakítására szólította fel a választások győzteseit.

Az előrehozott választásoktól, amelyet Juscsenko elnök kényszerített ki, miután a Janukovics vezette koalíció tavasszal képőviselők átcsábításával próbált kétharmados többségre szert tenni a parlamentben, a hónapok óta tartó súlyos hatalmi válság megoldását remélték a politikai közélet szereplői.

Az új ukrán törvényhozásba bejutottak még 5,39 százalékkal a kommunisták (KPU) és 3,96 százalékkal Volodimir Litvin egykori házelnök blokkja (BL). Utóbbinak koalíciós tárgyalást ajánlottak szerdán a "narancsos erők", mivel segítségével stabil többséget biztosíthatnának maguknak a parlamentben.