Moszkva felé billenhet a mérleg nyelve Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot követelt Viktor Juscsenko ukrán elnök annak kiderítésére, hogy miért számolják még mindig a vasárnapi parlamenti választásokon leadott voksokat. A kelet- és dél-ukrajnai régiókból kedd reggel még folyamatosan érkeztek az eredmények, a Moszkva-barátnak tartott Viktor Janukoics miniszterelnök előretörését mutatva. Janukovics pártja első helyen végzett, de úgy tűnik, kormányt a 2004-es narancsos forradalom erői - Juscsenko és Julija Timosenko - tudnak alakítani. Előnyük azonban a voksszámlálás előrehaladtával folyamatosan csökken.
Vágólapra másolva!

Janukovics is többséget szerezhet

A Nyugat-barát Julija Timosenko Tömb (BJuT) és a Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) azt mondja, hogy koalícióra lépnének egymással a kormányalakításhoz. Ugyanakkor kedd reggelre, az eddig kormányzó Janukovics folyamatosan előretört a szavazatösszesítés előrehaladtával, és a BBC szerint három kisebb párttal esetleg ő is képes lenne a kormányzó többség megszerzéséhez. Janukovics ráadásul nem ismerte el vereségét.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korábban a nemzetközi elvárásoknak megfelelőnek minősítette a vasárnapi szavazást. Juscsenko mindenesetre arra figyelmeztetett tévébeszédében, hogy az esetleges választási csalást elkövetőket megbüntetik. "Aggódom a kelet- és dél-ukrajnai szavazatszámlálás elhúzódása miatt" - mondta az elnök. Ezekben - az orosz többségű - régiókban hagyományosan Janukovics a népszerűbb.

Változó helyzet

Ez volt a harmadik választás az elmúlt három évben, amelytől azt remélték, hogy eldöntheti a Nyugat-barát Juscsenko és az oroszbarát Janukovics közötti hatalmi harcot. A 37,5 millió választópolgár több mint 60 százaléka szavazott. A szavazatok 90 százalékának megszámlálása után Janukovics Régiók Pártja (PR) 33,49 százalékkal vezetett. Timosenko BJuT pártja 31,26 százalékon, míg Juscsenko NU-NSZ-e 14,55 százalékon állt.

A még változó helyzet és a számlálásban tapasztalható számos probléma ellenére az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy Moszkva elismeri a vasárnap megtartott ukrajnai előre hozott választások eredményét, és Washington is jelezte, hogy kész együttműködni bármilyen ukrán kormánnyal, amennyiben az Ukrajna demokratikus választásának alapján alakul meg.