Vágólapra másolva!
Nem tűzte még napirendre az Európai Parlament petíciós bizottsága az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) beadványát, amelyben a szervezet arra kéri az unió illetékes testületeit, hogy állapítsák meg, a magyar kormány több ponton is folyamatosan megsérti az uniós alapszerződésben foglalt jogállamiság alapelveit.
Vágólapra másolva!

Az EDDSZ elnöke, Cser Ágnes a napokban jelentette be, hogy a petíciós bizottság elrendelte a vizsgálatot a beadvánnyal kapcsolatban. A korábban az EDDSZ internetes honlapján is ismertetett beadvány szerint "a Magyar Köztársaság Kormánya súlyosan és sorozatosan sérti az EU - Szerződés 6. cikk (1) bekezdésében foglalt alapelveket", egyebek között azért, mert az uniós és nemzeti források felhasználása nem átlátható, és a szakmai szervezetekkel nem folyik érdemi párbeszéd szakmai kérdésekben.

Dobolyi Alexandra (MSZP), az Európai Parlament magyar tagja jelezte, az EP-bizottság eddig még csak arról döntött, hogy a beadvány napirendjére vehető.

Az MTI tudomása szerint megérkezett ugyanakkor már az Európai Bizottság véleménye az EP-bizottsághoz. Ez egyebek között azt tartalmazza, hogy a kormány "eddig teljesítette a nemzeti reformprogramra vonatkozó partneri és konzultációs kötelezettségeit", akárcsak azokat az előírásokat, amelyek az uniós felzárkóztatási támogatások (a strukturális és kohéziós alapokból jutó források) felhasználásával kapcsolatos programdokumentációra vonatkoznak.

Az átláthatóságot a brüsszeli végrehajtó testület szerint Magyarországon az operatív programokat figyelő felügyelőbizottságok révén biztosítják, amelyekben a kormányhoz nem tartozó tagok is helyet kapnak.