Ghánai börtönbe kerül két brit drogcsempész tini

Vágólapra másolva!
Egy ghánai bíróság szerdán kokaincsempészet vádjával ítélt 3 év letöltendő szabadságvesztésre két 16 éves brit lányt. A fiatalokat december 5-én szállítják át egy ghánai börtönbe, ahol büntetésüket töltik majd. A vádlottak ügyvédei fellebbeztek az ítélet ellen.
Vágólapra másolva!

A két 16 éves lányt - Yasemin Vatansever és Yatunde Diya - még július 2-án vették őrizetbe a ghánai nemzetközi repülőtéren, Accrában. Az eljárás során tagadták, hogy csempésztek volna. A vád szerint 6 kilogramm kokaint (ennek értéke 110-150 000 dollár - 19,2-26 millió forint) próbáltak meg bevinni az Egyesült Királyság területére.

A drogot laptopjaik táskájában találták meg. Letartóztatásuk után ügyüket a ghánai fiatalkorúak törvényszéke tárgyalta. A szerdai ítélethirdetés zárt ajtók mögött, 90 percig tartott. A ghánai bíróság 3 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte őket. Az ítélet ellen mindketten fellebbeztek - írja a BBC.

A lányok ügyvédje, Sabine Zanker az ítélettel kapcsolatban elmondta, hogy a két brit fiatalkorú jelenleg igen ideges és csalódott. Hozzátette még, hogy ezt a két lányt - sok más társukhoz hasonlóan - csúnyán behúzták a csőbe. Naivitásuk és tudatlanságuk áldozatai lettek.

A lányok angliai kiadatására nincs reális esély - mondta az ügyvéd -, hiszen jelenleg nincs kiadatási egyezmény a két ország között. A lányokat 5 hónap előzetes letartóztatás után december 5-én szállítják át a fiatalkorúak börtönébe. Az egyetlen jó hír, hogy nem külön-külön, hanem együtt lesznek bezárva - tette hozzá jogi képviselőjük.

A két kiskorút egy ghánai-brit drogellenes razzián fülelték le. A két ország egy éve állapodott meg, hogy közösen lépnek fel az afrikai országból Londonba tartó drogszállítmányok ellen. A brit vám- és pénzügyőrség közlése szerint ennek keretében az elmúlt egy év során több 10 milliónyi angol font (több mint 4 milliárd forint) értékű kábítószert foglaltak le.