Magyarországra küldték a romániai magyarokat

Vágólapra másolva!
Magyarországra küldte az autonómiát szorgalmazó romániai magyarokat a romániai Demokrata Párt (PD) egyik parlamenti képviselője. A PD és a magyar politikusok között éles ellentét alakult ki a kisebbségi törvénytervezettel kapcsolatban, a román párt semmilyen, a törvénytervezettel kapcsolatos alkotmánymódosításba nem egyezik bele.
Vágólapra másolva!

"Markó Bélával és Tőkés Lászlóval az élen távozzanak Magyarországra, ha nem hajlandók tiszteletben tartani Románia alkotmányát" - üzente a romániai magyaroknak a közvélemény-kutatások szerint legnépszerűbb romániai párt, a Demokrata Párt (PD) egyik parlamenti képviselője csütörtökön. Daniel Buda a Ziua de Cluj erdélyi napilapnak nyilatkozott. Buda Tőkés László kijelentésére reagált, aki szerint a határmódosítással szemben az autonómia jelent alternatívát. Buda szerint "a románok nem fogják sokáig tűrni az ilyen magatartást, az alkotmányos kisiklásokat".

A Traian Basescu államfőt támogató PD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti viszony azt követően romlott meg, hogy a demokraták nem támogatták a kisebbségi törvénytervezetet a parlamentben. Az európai parlamenti választásokat megelőző kampány hevében azonban még ellenségesebbé vált a kapcsolat, többek között azért, mert Emil Boc, a PD elnöke Marosvásárhelyen kijelentette: ha pártja hatalomra kerül, akkor az RMDSZ végérvényesen ellenzékbe kerül.

A PD elnöke Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt is élesen támadta, mert szerinte az RMDSZ-szel kötött "testvérszövetsége megalázza Romániát és az összes románt". Bocnak nem tetszett, hogy Tariceanu nem mondott semmit az RMDSZ-es minisztereknek, amikor egy nyilvános rendezvényen a magyar himnuszt énekelték.

Emil Boc támadta Gyurcsány Ferenc magyar kormányfőt is a múlt heti román-magyar együttes kormányüléssel kapcsolatos nyilatkozata miatt. A PD elnöke szerint a magyar miniszterelnök Romániába jön, és tanácsokat ad arról, hogy ki hogyan szavazzon a kisebbségi törvénytervezetről, de a demokraták a jogszabályról nem változtatták meg álláspontjukat sem akkor, amikor a kormányban voltak, sem akkor, amikor az ellenzékbe kerültek. Gyurcsány a múlt szerdán azt mondta, Budapestről úgy látszik, hogy a kormánykoalícióban maradt liberális párt és az RMDSZ továbbra is nyitott e témában, de a demokraták álláspontja változott, ami akadályokat gördít a törvény elfogadása elé.

Boc az autonómiával kapcsolatos magyarországi és romániai magyar nyilatkozatokat illetően megismételte: a PD soha nem fog az alkotmány előírásairól tárgyalni az RMDSZ-szel, ugyanis az alaptörvény rendelkezéseit tiszteletben kell tartani.