Már Ausztriában is nyomoznak a Gripen-ügyben

Vágólapra másolva!
Nyomozás indult a Gripen-ügyben érintett osztrák üzletember, Alfons Mensdorff-Pouilly ellen a bécsi államügyészség kezdeményezésére. A magyar származású gróf neve még februárban keveredett korrupciós gyanúba a csehországi és magyar vadászgép eladásokkal kapcsolatban, egy svéd tévé azt állította, cégén keresztül áramlottak kenőpénzek az üzletek nyélbe ütése érdekében. Mensdorff-Pouillyt meglepte a vizsgálat elindítása, de mint mondta, remélhetőleg hamar megdőlnek az őt ért hamis vádak.
Vágólapra másolva!

A bécsi államügyészség utasítására vizsgálat folyik Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember ellen a Gripen-üggyel összefüggésben - erősítette meg a hivatal szóvivője kedden. A nemesi származású Mensdorff-Pouilly nyáron került az érdeklődés középpontjába, miután a svéd STV televízió egy riportfilmben azt állította: az üzletember egy Red Diamond nevű off-shore cégen keresztül szerződést kötött a BAE-Systemsszel a Gripen-üzlet cseh- és magyarországi elősegítésére, és ezért állítólag több millió euró "jutalékot" kapott. A BAE-Systemsnek mintegy 20 százalékos részesedése van a vadászgépeket gyártó Saab vállalatban, a két cég közösen értékesítette a Gripeneket, például Magyarországon is.

Politikai és kulturális tanácsadó volt

Az államügyészség a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg a nyomozati eljárás lefolytatásával. A nyomozást a svédországi, csehországi és magyarországi információk alapján kezdeményezték, mert fennáll egy esetleges bűncselekmény elkövetésének gyanúja - mondta Gerhard Jarosch ügyészségi szóvivő. A három ország hatóságaitól kapott iratok alapján két lehetséges vizsgálati irányt jelöltek meg: megvesztegetést és hivatali visszaélésben való bűnrészességet. A szóvivő szerint arról még korai lenne beszélni, hogy a nyomozati eljárás vádemeléssel végződik-e.

Mensdorff-Pouilly az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva meglepetését fejezte ki, hogy "ebben az ügyben vizsgálat zajlik ellene". Mint mondta, reméli, hogy az ellene felhozott "hamis vádak végérvényesen megdőlnek". Az üzletember már a nyáron cáfolni igyekezett, hogy bármi köze lett volna a Gripen-ügylethez, tagadta, hogy rajta keresztül áramlott volna kenőpénz a cseh és magyar bérleti szerződések elősegítésére. Osztrák lapoknak és a Eurofighter vadászrepülők beszerzését vizsgáló osztrák testület előtt azt azonban elismerte, hogy tanácsadóként dolgozott a BAE Systemsnek, és Magyarországgal is foglalkozott. "Politikai és kulturális információkat kellett Magyarországról Londonba közvetítenem. A Gripenekhez ennek nem volt semmi köze" - állította. Korábban cége bejelentette, hogy pert indít a riportot sugárzó svéd tévé ellen, erre azonban eddig nem került sor.

Több magyar cégben is érdekelt

A magyar származású nemes az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó Maria Rauch-Kallat volt egészségügyi miniszter férje, aki több magyarországi cégben is érdekelt. Nevének kezdőbetűiből képzett elnevezésű bécsi cége, az M. P. A. Handelsgesellschaft m.b. H. már az 1990-es évek elején megjelent Magyarországon. Vállalkozásainak egy része ma is agrártevékenységet folytat, de tulajdonosa például a Pannónia Szél Kft.-nek is, amely az ostffyasszonyfai szélerőmű-beruházást végzi. Az eredetileg Hungarocontact osztrák-magyar kft.-jéből jött létre a jelenleg is hazánkban működő M.P.A. Budapest Kft., amelynek tevékenységi körében megtalálhatunk egy sor nagykereskedelmi tevékenységet, üzletviteli tanácsadást és más "gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatásokat".

Az [origo]-nak több kormánypárti, és ellenzéki politikusok mondta, hogy Mensdorff-Pouilly lobbizott a Gripen oldalán beszerzés idején, mások tagadták, hogy ismernék a grófot, aki az európai társasági élet egyik állandó szereplője. Hazánkban is a legkülönfélébb katonai-diplomáciai-politikai eseményeken vett részt a '90-es években. "Földbirtokos vagyok, nem fegyverkereskedő" - ezzel utasított vissza az őt ért vádakat Mensdorff-Pouilly, aki sok időt tölt a Vas megyei Kemestaródfán található vadászházában.