Nyugalomra intik a koszovói ex-gerillavezért

Vágólapra másolva!
Még hivatalba se lépett, máris bírálták a koszovói választásokon nyertes volt gerillavezér Hasim Thaqit az Európai Unió külügyminiszterei. A miniszterelnöki posztra esélyes Thaqi ugyanis bejelentette: a koszovói parlament azonnal bejelenti a szerbiai tartomány függetlenségét a nemzetközi közvetítésekre adott december 10-i határidő után. Az EU azonban nyugalomra intett, mert a tagállamok fele nem ismerné el az egyoldalú elszakadást ENSZ támogatás nélkül.
Vágólapra másolva!

Máris bírálták a szombati koszovói választásokon győztes volt gerillavezér Hasim Thaqit az Európai Unió külügyminiszterei. A kormányfői posztra esélyes Thaqi azt mondta: a koszovói parlament egyoldalúan kikiáltja a Szerbiához tartozó, de 1999 óta ENSZ felügyelete alatt álló tartomány függetlenségét, rögtön a december 10-i határidőt követően. A nemzetközi közvetítőknekn eddig kell megoldást találniuk Koszovó státusára, de míg Szerbia széles körű autonómiát ajánl, a koszovói albánok teljes függetlenséget akarnak.

Az EU hétfői nyilatkozatában nyugalomra intette a feleket. "Thaqi úrnak meg kell értenie, mi a különbség az ellenzékiség és a felelős kormányzás között" - mondta Carl Bildt svéd külügyminiszter Brüsszelben. Svédország - az Európai Unió több tagállamához hasonlóan - nem akarja az ENSZ jóváhagyása nélkül elismerni a tartomány elszakadását. "Nem hiszem, hogy el akarnak szakadni a nemzetközi közösségtől" - tette hozzá.

A régióval határos több ország, valamint Németország és Spanyolország hezitálnak leginkább a függetlenség támogatása miatt. Ha másban nem is, legalább átmeneti megoldásban reménykedik a kedden a szerbekkel, és a koszovói albán vezetőkkel tárgyaló Wolfgang Ischinger német diplomata, aki amerikai és orosz kollégáival vezeti az egyeztetést. Az EU szeretné elkerülni, hogy megismétlődjön az 1990-es évek fiaskója, amikor a belső megosztottság miatt képtelenek voltak hatékonyan fellépni a Balkánon.

Áttörésben azonban kevesen reménykednek. A szombati koszovói választást ugyanis bojkottálta a koszovói szerb kisebbség, hogy így tiltakozzanak a koszovói albánok elszakadási törekvései ellen, és a Reuters szerint ez jól mutatja a szakadékot a két fél között. A szavazáson a részvételi arány 1999 óta a legalacsonyabb, 45 százalékos volt. Emiatt Taqi Koszovói Demokratikus Pártjának koalícióra kell lépnie ellenfelével a Koszovói Demokratikus Szövetséggel, de az elszakadás egyelőre minden albán pártot egyesít. Egyértelműen csak az Egyesült Államok támogatja ebben őket. Oroszország Belgráddal és a koszovói szerbekkel együtt ellenzi az elszakadást, és inkább széles körű autonómiát ajánlanak.