Keménykedik az amerikaiakkal a fehérorosz elnök

Vágólapra másolva!
Fehéroroszország kiutasítja az amerikai nagykövetet, ha Washington szigorít az ellene korábban hozott büntető szankciókon - jelentette be a kelet-európai ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka. Az Egyesült Államok szerint a fehérorosz elnök rezsimje sérti az emberi jogokat.
Vágólapra másolva!

"Drasztikus intézkedésekkel" válaszolna Fehéroroszország, ha az Egyesült Államok szigorít korábban bevezetett büntetőintézkedésein - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap Minszkben újságírók előtt. "A legelső személy, akinek rögtön távoznia kellene, az amerikai nagykövet" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok beutazási tilalmat léptetett életbe Lukasenka elnök és a fehérorosz kormány azon képviselőivel szemben, akiket az emberi jogok megsértésével és a 2006 márciusi elnökválasztáson elkövetett csalásban való közreműködéssel gyanúsítanak, ezenkívül pénzügyi büntetőintézkedésekkel sújtotta az állami olajtársaságot.

Karen Stewart minszki amerikai nagykövet nemrégiben jelezte, hogy megszigoríthatják a szankciókat, ha Lukasenka továbbra sem engedi szabadon a politikai foglyokat és az amerikai szemrehányások után sem hajlandó továbbvinni a demokratikus reformokat.

A fehérorosz államfő már Vlagyimir Putyin orosz elnök két héttel ezelőtti minszki látogatása idején Washington tudomására hozta, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes részeinek Kelet-Közép-Európába telepítése esetén országa teljes súlyával Moszkva oldalára fog állni.