Több tízezer zarándok Betlehemben

Vágólapra másolva!
Több tízezer zarándok érkezett Betlehembe a karácsonyi ünnepségre és az éjféli misére. Jeruzsálemből különbuszok szállítják a vendégeket arra a helyre, ahol a hagyomány szerint megszületett Jézus. Betlehem polgármestere 65 ezer turistát várt.
Vágólapra másolva!

Több tízezer keresztény zarándok és turista gyűlt össze hétfőn Betlehemben, Jézus hagyomány szerinti szülőhelyén, hogy itt töltse a szentestét és részt vegyen az éjféli misén. Azóta, hogy 2000 őszén kitört a második palesztin lázadás, a bibliai város központjában, a Jászol téren karácsonykor is gyakorlatilag csak a helyi palesztin lakosok jelentek meg. Idén viszont hangulatosnak ígérkezik a karácsony. A harmincezres város szállodáit megtöltötték a külföldi turisták, és a 8 kilométerre északra fekvő Jeruzsálemből különbuszokkal szállítják Betlehembe a vendégeket.

Victor Batarseh, Betlehem polgármestere azt jósolta, hogy mintegy 65 ezer turista keresi fel a várost idén karácsonykor, négyszer annyi, mint két évvel ezelőtt. Az ünnepségek alkalmából a városban már vasárnap megerősítették a biztonságra felügyelő erőket: az izraeli hadsereg engedélyével a Palesztin Nemzeti Hatóság több száz rendőrt vezényelt át, így mintegy 1500 rendőr vigyáz az ünnepségek résztvevőire.

A karácsonyi ünnepségek a kora esti órákban kezdődnek a katolikus egyház legmagasabb rangú szentföldi képviselője, a jeruzsálemi latin pátriárka hagyományos zarándoklatával. Michel Sabbah pátriárka Jeruzsálemből érkezett Betlehembe, ahol karácsonyi üzenetében a Szentföld békéjéért, a szeretetért és a palesztin nép független államának megteremtéséért emelt szót. Az éjféli misét ezúttal is a Születés templomával szomszédos Szent Katalin templomban tartja a pátriárka. A vendégek a Jászol téren egy hatalmas kivetítőn követhetik nyomon a misét. A meteorológiai előrejelzés szerint hideg lesz, de eső nem várható.