Börtönbüntetést kapott Lewis "Scooter" Libby

Vágólapra másolva!
Harminchavi börtönbüntetést kapott Lewis "Scooter" Libby, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnöke. Az esküdtszék korábban hamis tanúzásban, az igazságszolgáltatás működésének akadályozásában találta bűnösnek a volt fehér házi tanácsadót, és abban, hogy hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).
Vágólapra másolva!

Két és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott Lewis "Scooter" Libby, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnöke, a Fehér Ház volt tanácsadója. Ezenfelül 250 000 ezer dolláros pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.

Libby ellen a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) indított eljárást, amely azzal zárult, hogy bebizonyosodott, Libby hazudott a vizsgálatban, az úgynevezett "spygate" ügyben, amely azt volt hivatott feltárni, ki szivárogtatta ki Valerie Plame CIA-ügynök személyazonosságát egy újságírónak.

A nő egy volt diplomata, Joseph Wilson felesége. Wilson 2003-ban egy újságcikkben megvádolta az amerikai kormányt, hogy hírszerzési értesüléseket manipulált az iraki háború igazolása érdekében. Feltevések szerint a Fehér Házból valaki e cikk miatt bosszúból leplezte le Wilson feleségét.

Libby ügyvédje bejelentette, hogy megfellebbezi az ítéletet.