Ismeretlen fegyveresek elraboltak egy amerikai állampolgárt és két iraki kísérőjét - egy tolmácsot és egy sofőrt - pénteken a dél-iraki Bászra közelében. Később a rendőrség rátalált a két iraki holttestére a város központjában lévő stadion mellett.

A térségbe vezényelt brit haderő szóvivője megerősítette, hogy egy biztonsági cég számára alvállakozóként dolgozó nyugati állampolgárt túszul ejtettek, további részletekkel azonban nem tudott szolgálni. Lou Fintor, a bagdadi amerikai nagykövetség szóvivője közölte, hogy a külképviselet ellenőrzi az emberrablásról szóló híreket.

Bászra kormányzója szerint az elrabolt külföldi egy iraki származású amerikai állampolgár. A három személyt Bászrától tizenkét kilométerre északra, egy ellenőrzőpontnak álcázott helyen rabolták el a fegyveres támadók.

Tavaly novemberben négy amerikai és egy osztrák állampolgárt raboltak el Dél-Irakban. Az AP hírügynökség csütörtökön közölte, hogy birtokába került egy videofelvétel az öt túszról. A száz másodperces film feltehetően december 21-én és 22-én készült, a felvételből ítélve a foglyoknak nem esett bántódásuk.

A túszok a kuvaiti székhelyű Crescent Security Group biztonsági cégnek dolgoztak. November 17-én rabolták el őket, amikor a kuvaiti határ közelében, Szafuán településnél ismeretlen fegyveresek rajtaütöttek az általuk kísért, másfél tucat járműből álló konvojon.