Nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették az osztrák hatóságok Bécsben Vladimir Zagorec tábornokot, egykori horvát védelmiminiszter-helyettest. A tábornokot, akit kedden fogtak el, a horvát hatóságok több millió eurós sikkasztással vádolják.

Zagorec az egykori Jugoszlávia területén a múlt század kilencvenes éveiben dúló háborúk idején - a horvát hatóságok állítása szerint - külföldi számlákon keresztül 360 millió dollárt utalt át a horvát hadsereg felszerelését célzó titkos fegyvervásárlásokra.

A tábornok az 1991-1995-ös horvátországi háború idején a védelmi miniszter helyetteseként a fegyverek beszerzéséért felelt. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét.

Zagorec Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként milliós összegek felett rendelkezett, amelyekből - a hatóságok állítása szerint - több millió eurónak megfelelő pénzösszeget elsikkasztott.

A horvát igazságszolgáltatás azután adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a tábornok ellen, hogy az idézés ellenére sem jelent meg a bíróságon.