Megfenyegették az egész iraki kormányt

2007.03.24. 16:23

Az Iraki Iszlám Állam nevű terrorista csoportosulás vállalta magára az iraki szunnita miniszterelnök-helyettese ellen pénteken végrehajtott merényletet. A szervezet azzal fenyegetőzött, hogy a kormány minden tagját célkeresztbe veszi.

Az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnya által ellenőrzött, szunnita csoportokat tömörítő Iraki Iszlám Állam pénteken internetes oldalán közleményben tudatta, hogy tagjai követték el a pénteki kettős merényletet Szalám az-Zubaje, Irak szunnita miniszterelnök-helyettese ellen. A szervezet egyúttal figyelmeztette a Núri al-Máliki vezette iraki kormány minden tagját, hogy "készüljenek a legrosszabbra", mivel őket is meg fogják támadni.

A miniszterelnök-helyettes ellen pénteken elkövetett merényletben kilenc ember, köztük Zubaje fivére, unokatestvére és személyi titkára vesztette életét, és maga Zubaje is súlyosan megsebesült. A miniszterelnök-helyettest jelenleg Bagdadban, egy amerikai kórházban ápolják, állapota stabil.

Az iraki hatóságok közben azonosították a merénylőt, Vahab Szaídit, aki a miniszterelnök-helyettes testőrségének tagja volt, és az Iraki Iszlám Állam szervezte be. A bagdadi biztonsági szolgálatok ezután őrizetbe vették és kihallgatják Zubaje több testőrét is.