Világpolgárok választanának világparlamentet, amely globális ügyekben dönt - ezt az elképzelést valósítaná meg az a több mint 500 politikus, akadémikus és üzletember, akik aláírták az ENSZ parlamenti közgyűlésének létrehozását szorgalmazó nyilatkozatot. Az aláírók szerint a testület demokratikusabbá tehetné a nemzetközi ügyeket. A jelenlegi erőviszonyok mellett azonban úgy tűnik, a terv utópia marad.

ENSZ-parlamentet szeretnének azok a politikusok, kutatók és más ismert személyiségek - köztük Arthur C. Clarke, a 2001: Űrodüsszeia brit írója, négy Nobel-díjas és 70 ország 377 parlamenti képviselője - akik aláírták az elképzelést támogató nyílt levelet - írja az Independent. Szerintük ez lehetőséget adna a világ polgárainak, hogy olyan kérdésekről dönthessenek, mint a klímaváltozás elleni fellépés. A hétfőn induló kampány során a következő három hétben a világ számos városában népszerűsítik majd a tervet.

A felhívásnak Magyarországról eddig két aláírója van, Ékes József (Fidesz) országgyűlési képviselő és Halmai Gábor alkotmányjogász, de a kampányszervezet honlapján várnak további aláírásokat is. Az első lépésnek tartott parlamenti közgyűlés eleinte csupán konzultatív, véleményező testület lenne, amelyet a nemzeti parlamentek küldöttei alkotnának, és idővel ez alakulhatna át valódi, választott világparlamentté.

A felhívást szintén aláíró Butrosz Butrosz-Gáli volt ENSZ főtitkár szerint "a parlamenti közgyűlés átláthatóbbá, hatékonyabbá és demokratikusabbá tenné az ENSZ-t". Simri Zameret izraeli békeaktivista azt mondta, hogy az ENSZ Nemzetközi Büntetőbíróságának sikeres létrehozása nyomán gondoltak a parlamenti közgyűlés életre hívására. "Azon gondolkodtunk, hogy mi lehetne a következő lépés, ami elősegíthetné a nemzetközi demokrácia fejlődését" - mondta Zameret.

"A világ megváltozott a berlini fal leomlása óta. Irak, Afganisztán vagy Palesztina kérdésében itt az ideje, hogy meghallgassuk az emberek véleményét is, ne csak a nemzeti kormányokét" - tette hozzá. "A globális felmelegedés egyértelművé tette, hogy valamiféle globális demokrácia nélkül nem lehet megoldani ezt a problémát" - nyilatkozta Zameret, aki elismerte, hogy a világparlamentté alakulásra akár egy évszázadot is várni kell.

A kampány hivatalos bemutatása kedden kezdődik a tanzániai Dar es Salaamban, majd ezt követően Berlinben, Bernben, Brüsszelben, Buenos Airesben, Londonban, Madridban, Mumbaiban, Ottawában, Rómában és Vancouverben folytatódik.