A G8 országok 60 milliárd dollárt ígértek az AIDS, a malária és a tuberkulózis elleni küzdelemre. Az összeg felét az Egyesült Államok állja. A heiligendammi G8-csúcstalálkozó utolsó napján hatalmas előrelépésnek nevezték a megállapodást, de segélyszervezetek szerint ez kevesebb a két éve ígértnél. A G8-csoport megerősítette korábbi, Afrika és a legszegényebb országok megsegítésére tett ígéreteit és stratégiai partnerséget ajánlott számukra.

A következő években 60 milliárd dollárt költ a legszegényebb országokat sújtó AIDS-, malária-, tuberkulózis- és egyéb járványok leküzdésére a világ legfejlettebb ipari államait és Oroszországot tömörítő G8-csoport - jelentették be az észak-németországi Heiligendammban tartott csúcstalálkozó utolsó napján. A pénz felét az Egyesült Államok adja. Emellett megerősítették a 2005-ben, a skóciai Gleneaglesben tett ígéretüket, hogy 2010-ig 50 milliárd dollárra emelik az afrikai országoknak nyújtandó fejlesztési segélyeket.

AIDS, Afrika, kábítás

A pénz mellett a nyolcak stratégiai partnerséget ajánlottak az afrikai államoknak, támogatást ígértek a reformok felgyorsításához, a gazdaság korszerűsítéséhez, az oktatás javításához, és a politikai helyzet stabilizálásához. Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy az említett célkitűzések megvalósítása érdekében az afrikai államok részéről is erőfeszítésre, illetve eltökéltségre van szükség.

A vállalásokat a nyolcakhoz csatlakozott egyiptomi, szenegáli, algériai, dél-afrikai, nigériai és ghánai elnök jelenlétében tették. A meghívottak körét azok az államok alkották, amelyek a G8 szerint a legnagyobb befolyással rendelkeznek Afrikában, és a legmesszebb jutottak a fejlesztési segélyekhez feltételül szabott reformokkal.

Az Afrika megsegítését kiemelt kérdésként kezelő Tony Blair brit miniszterelnök azt mondta, hatalmas előrelépés történt Németországban. "Az a legfontosabb, hogy kitaláltuk miként valósítjuk meg a Gleneaglesben kitűzött céljainkat" - mondta Blair. A legtöbb segélyszervezet azt elismeri, hogy történt némi haladás a két évvel ezelőtti brit G8-elnökség óta. Eltörölték 18 afrikai ország adósságát és Zambia például így kiterjeszthette az ingyenes egészségügyi ellátást vidékre is, ugyanakkor számos szervezet támadta a módszert, amiért a pénz jelentős részét könyvelési trükkel engedték el a G8 tagjai.

De nem törölték el az afrikai termékeket a fejlett országokban sújtó importvámokat. Az AIDS-re és más járványok felszámolására bejelentett 60 milliárd dollárt pedig kábításnak nevezte több szegénység ellen kampányoló szervezet is. "Ugyan sok életet megment majd az AIDS-re jutó pénz, de ez valójában a korábbi törekvések korlátozása" - mondta a BBC-nek Steve Cockburn, a Stop Aids-szervezet munkatársa.

Globalizáció, gyomorfájdalom, klímaváltozás

A G8-országok állam- és kormányfői tárgyaltak a legfejlettebbnek mondott fejlődő országok - így Kína, India, Brazília, Mexikó és Dél-Afrika - vezetőivel is. A házigazda Angela Merkel német kancellár szerint a globalizáció kedvező irányú alakítása és bármilyen környezetvédelmi megállapodás csakis akkor lehet sikeres, ha ahhoz a szóban forgó államok - elsősorban Kína és India  - is hozzájárulnak.

Forrás: EPA
Péntekre sokan lettek

A csúcstalálkozón ugyanakkor nem sikerült megegyezni Koszovó jövőjéről. Az Egyesült Államok - amely a szerbiai tartomány függetlenségét sürgeti - azt mondta, nem volt egyezség a francia javaslatról, amely elhalasztotta volna az ENSZ Biztonsági Tanácsában a kérdésről szóló szavazást. Oroszország korábban azt mondta, ellenzi, hogy Koszovó teljes függetlenséget kapjon.

Csütörtökön a G8-csoport tagjai megállapodtak a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről. A felmelegedést okozó gázok csökkentéséről szóló Kiotói Egyezményt felváltó rendszerről az ENSZ keretein belül kezdenek tárgyalásokat 2009-ig. Merkel javaslata - hogy 2050-ig 50 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest - ugyan bekerült a záró nyilatkozatba, de amerikai nyomásra csak célként és nem kötelező előírásként.